QUINS ASSAJOS Cl√ćNICS HI HA A CATALUNYA PER ABATRE EL CORONAVIRUS ?

CORONAVIRUS
Quins assajos clínics hi ha en marxa a Catalunya per abatre el coronavirus?
( MARINA FERN√ĀNDEZ )

Hi ha qui, per m√©s que ho desitgi, aquests dies no pot quedar-se a casa. √Čs el cas del doctor Jordi Surralles, el director de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau, un dels centres que capitaneja aquests dies la ingent tasca d’investigaci√≥ per frenar el coronavirus. “√Čs el que ens toca”, afirma. I afegeix que “aix√≤ √©s m√©s greu que una grip”. En col¬∑laboraci√≥ amb la primera trinxera, la que at√©n l’allau de malalts de Covid-19, un batall√≥ de centenars de sanitaris treballa a la segona l√≠nia del front analitzant i cercant un remei per guanyar al virus. Creuen dades, combinen f√†rmacs, assagen amb la sang de pacients curats. Tot, en les condicions d’excepcionalitat que obliga l’actual situaci√≥ d’emerg√®ncia.

Juntament amb el Cl√≠nic o la Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Pau √©s un dels campus de refer√®ncia en recerca biom√®dica a Catalunya, a Espanya i arreu del m√≥n. Actualment, en la lluita contra el coronavirus, el centre t√© activats prop d’un miler d’investigadors.

Fa dues setmanes van haver de tancar bona part de les instal¬∑lacions, seguint l’ordre del govern de mantenir oberts nom√©s aquells espais imprescindibles. “No va ser senzill, perqu√® tenim moltes investigacions en marxa amb √©ssers vius”, apunta Surralles. Tots els nous assajos cl√≠nics s’han aturat i mantenen nom√©s els que ja estaven en curs, com els relacionats amb l’alzh√®imer i problemes endocrins. La prioritat √©s la recerca en el camp del Covid-19.

Auxiliant la primera línia de front

Durant la primera setmana de confinament i part de la segona han concentrat esfor√ßos a cobrir les espatlles dels companys que s√≥n a primera l√≠nia, tractant els malalts de coronavirus. Ho han fet en tres fronts: amb personal, amb espais i amb material. Molts metges i infermers han passat de la recerca a l’activitat assistencial; s’han cedit sales i plantes per acollir malalts de c√†ncer i leuc√®mies que necessiten tractament perqu√® no hagin d’estar barrejats amb coronavirus i han facilitat material √ļtil com m√©s de 50.000 guants, bates, gels hidroalcoh√≤lics o ventiladors.

Tenen un quart front previst en espera de si cal activar-lo, que és la cessió de les cabines que fan servir per manipular virus per convertir-les en centre de diagnòstic, per poder fer els famosos tests de Covid-19.

La sang de pacients curats, una possible sortida

En paral¬∑lel, uns des de casa i els altres des del propi Institut de Recerca, els investigadors han engegat ja diverses l√≠nies d’estudi. Un dels m√©s destacats se centra en aprofitar la immunitat dels treballadors sanitaris que s’han infectat de coronavirus i que ja s’han recuperat. “Ja tenen anticossos al seu plasma i aix√≤ pot servir per als malalts”. La idea amb la qual treballen √©s extreure la sang dels curats per centrifugar-la, separar-ne els anticossos i poder fer una transfusi√≥ als nous contagiats.

En paral¬∑lel, s’estan practicant assajos amb diverses combinacions de f√†rmacs per al tractament de la infecci√≥. Aix√≠, per exemple, s’est√† analitzant un compost que s’utilitza normalment per la mal√†ria, la hidroxicloroquina, i que s’ha vist que podria tenir efectes positius amb el Covid-19. Les proves es fan amb “f√†rmacs que ja s√≥n al mercat”, com √©s el cas dels antiinflamatoris, ja que la inflamaci√≥ de l’aparell respiratori est√† relacionat amb la crisi respirat√≤ria dels pacients m√©s greus.

Una altra de les l√≠nies d’investigaci√≥ pret√©n determinar per qu√® hi ha pacients asimptom√†tics i d’altres que acaben a la UCI. Per aix√≤ cal realitzar an√†lisis de sang i gen√®tics per identificar les variacions entre humans que permetin avan√ßar el pron√≤stic de cada pacient. “Es tracta d’estratificar el risc de malaltia greu”, explica Surralles. I posa un exemple: “el colesterol √©s marcador de risc cardiovascular”.

Aix√≠ mateix, el servei d’epidemiologia elabora, a partir de les dades cl√≠niques dels pacients que arriben, estad√≠stiques per entendre com evoluciona la malaltia. En aquest sentit Surralles subratlla que en el cas dels pacients d’edat m√©s avan√ßada sovint arriben “multimedicats”, √©s a dir que ja prenen un c√≤ctel de medicaments per altres afeccions, com la diabetis o la tensi√≥ arterial. A partir d’aqu√≠ s’est√† destriant quins d’aquests f√†rmacs s√≥n beneficiosos pel tractament del coronavirus i quins, en canvi, compliquen el quadre cl√≠nic.

‚ÄčMalgrat la pand√®mia, la vida segueix. “Els parts no s’aturen”, assenyala el doctor. Davant d’aquesta constataci√≥ han dedicat un cap√≠tol espec√≠fic per a les embarassades afectades de Covid-19. ‚Äč

‚ÄčPel que fa als terminis, el cap de recerca de Sant Pau assegura que “alguns assajos seran m√©s r√†pids i estaran a punt en poques setmanes”, mentre que d’altres trigaran mesos i serviran ja per l’any que ve. “Si tenim una vacuna ho podrem prevenir, per√≤ mentrestant trobar un f√†rmac antiviral que permeti guarir el coronavirus tamb√© ajuda”.
Informa:VILAWEB.CAT (29-3-2020)

286 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: