QUINS PEBROTS! EL GRAN CAPITAL ACUSA EL GOVERN DE LA FALTA DE DIÀLEG

” Pressió contra la mobilització ”
Patronals i empreses assenyalen el govern català com el responsable de la falta de diàleg amb La Moncloa, malgrat la negativa de Pedro Sánchez a parlar amb el president Torra
Seat, CaixaBank i Foment, crítics amb les protestes
( E. GARCIA – BARCELONA )
Diàleg, tran­quil·litat i prou pro­tes­tes és la petició que patro­nals com Foment del Tre­ball i empre­ses com Seat i Cai­xa­Bank tor­nen a inten­si­fi­car aquests dies, quan Madrid neces­sita un acord per for­mar govern a Espa­nya men­tre a Cata­lu­nya es jutja el seu pre­si­dent per no haver reti­rat una pan­carta per la lli­ber­tat dels pre­sos polítics.

La pressió empre­sa­rial no és nova. Ja n’hi va haver, de pressió, abans del referèndum de l’1 d’octu­bre del 2017, i molt abans, l’any 2014, quan la soci­e­tat es pre­pa­rava per a la con­sulta del 9-N i enti­tats com el Cer­cle d’Eco­no­mia, el Círculo Ecu­es­tre, el Fòrum Pont Aeri i la mateixa Foment del Tre­ball, i empre­sa­ris com José Manuel Lara (Pla­neta) i José Luis Bonet (ales­ho­res pre­si­dent de Frei­xe­net), apel·laven al diàleg i augu­ra­ven un esde­ve­ni­dor infaust en cas d’inde­pendència des de dia­ris de tall clara­ment antiin­de­pen­den­tista.

Jus­ta­ment en una entre­vista a La Van­guar­dia aquesta set­mana, el pre­si­dent de Seat, Luca de Meo, va denun­ciar que els talls de car­re­te­res per­ju­di­ca­ven la com­pa­nyia, que ha enca­de­nat qua­tre anys auto­fi­nançant-se. També ahir mateix, en una tro­bada amb la premsa al saló Smart City Expo World Con­gress, De Meo es va tor­nar a refe­rir a les pro­tes­tes als car­rers: “L’únic que demano és que em dei­xin tre­ba­llar.” Pel direc­tiu, la decisió de tan­car la planta per la vaga del 18 d’octu­bre es va pren­dre per un sen­ti­ment de “por” i “pre­o­cu­pació”, segons Efe. “Nosal­tres no tenim l’arrogància de voler opi­nar sobre coses que estan molt per sobre del nos­tre paper. Jo només soc un home que fabrica i ven cot­xes. No he de dir res si [les pro­tes­tes] no impac­ten en el negoci, però fa un parell de set­ma­nes sí que vam estar pre­o­cu­pats”, va asse­gu­rar.

En aquest punt, però, cal­dria recor­dar les parau­les del pre­si­dent de la Cam­bra de Comerç de Bar­ce­lona, quan va dir que “un dia d’atu­rada és un 0,15% del PIB”, men­tre que el dèficit fis­cal a Cata­lu­nya és del 8%.

El pre­si­dent de Seat va poder inter­can­viar opi­ni­ons amb el vice­pre­si­dent del govern, Pere Ara­gonès, dilluns, en el sopar de lliu­ra­ment dels XII Pre­mis Car­les Fer­rer Salat de Foment del Tre­ball, en què el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra, es va absen­tar arran de la nega­tiva que tanqués els par­la­ments, deferència que va recaure en la minis­tra d’Eco­no­mia en fun­ci­ons, Nadia Calviño.

Qui sí que va par­lar va ser el pre­si­dent de la patro­nal, Josep Sánchez Lli­bre, que va asse­nya­lar direc­ta­ment la Gene­ra­li­tat: “No con­dem­nar la barbàrie i no evi­tar-la és una greu irres­pon­sa­bi­li­tat del govern”, va dir. Per l’empre­sari català, “el dret de reu­nir-se i de mani­fes­tar-se no empara pro­vo­car la barbàrie” ni impe­dir als estu­di­ants acce­dir a les uni­ver­si­tats, va dir. En el seu intent de cri­mi­na­lit­zar les pro­tes­tes al car­rer, el pre­si­dent de l’enti­tat va dema­nar a les auto­ri­tats “una res­posta ràpida i efi­ci­ent” per evi­tar “actes vio­lents i coac­ci­ons” que “per­ju­di­quen” l’eco­no­mia cata­lana.

Així, el pre­si­dent Quim Torra no va poder repli­car. Jus­ta­ment, el con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Damià Cal­vet, va retreure ahir a Foment la seva “falta de res­pecte” al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, ja que entén que és qui ha de clau­su­rar els actes a Cata­lu­nya en absència del cap del govern espa­nyol. Cal­vet va ins­tar Foment a “revi­sar aquesta ano­ma­lia” amb vista a futu­res edi­ci­ons: “En absència del pre­si­dent de l’Estat, qui ha de clau­su­rar l’acte és el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, només fal­ta­ria”, va dir.

Durant l’acte, el vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès va apel·lar també al diàleg i a recu­pe­rar la Decla­ració de Pedral­bes. També el secre­tari gene­ral de CCOO, Javier Pac­heco, defen­sava el diàleg en decla­ra­ci­ons ahir a TV3 i lamen­tava l’inci­dent pro­to­col·lari asse­gu­rant que “es podrien estal­viar aques­tes bara­lles de tapete”. Ben sovint els sin­di­cats CCOO i UGT s’han posat al cos­tat de Foment quan s’han con­vo­cat vagues en moments impor­tants per a l’inde­pen­den­tisme català.

Final­ment, Torra i Calviño sí que van coin­ci­dir ahir a la tarda al saló Smart City Expo World Con­gress, però no van fer cap tipus de par­la­ment ni decla­ració ins­ti­tu­ci­o­nal.

Qui també es va afe­gir al pres­sing catch des de Madrid va ser el pre­si­dent de Cai­xa­Bank, Jordi Gual, que va tor­nar a dema­nar diàleg perquè no es cro­ni­fi­qui la situ­ació a Cata­lu­nya, ja que “les ten­si­ons no afa­vo­rei­xen el desen­vo­lu­pa­ment pro­duc­tiu”, segons va dir. En una con­ferència orga­nit­zada per Fòrum Europa, orga­nit­zació en què hi ha repre­sen­ta­des les prin­ci­pals empre­ses de l’Ibex 35, Gual va expli­car que Cai­xa­Bank “té com a divisa” des de la seva fun­dació, fa 115 anys, inten­tar pro­moure el diàleg i el progrés social mit­jançant la con­fron­tació d’alter­na­ti­ves polítiques “dins de la llei”, i va con­fiar que això es man­tin­gui també en el futur. Per Gual, a Cata­lu­nya s’han vis­cut “moments difícils els últims anys”, i va pro­po­sar diàleg per inten­tar solu­ci­o­nar “de manera pacífica les ten­si­ons polítiques i soci­als”. Amb tot, quan se li va pre­gun­tar si el banc ha cal­cu­lat l’impacte en el seu negoci de tots els fets ocor­re­guts des de l’1 d’octu­bre del 2017, Gual va asse­gu­rar que no s’han valo­rat, i va insis­tir a dir que les ten­si­ons polítiques i soci­als no són posi­ti­ves perquè alte­ren la vida diària i afec­ten els nego­cis. “Entre tots hem d’inten­tar que no es pro­lon­guin”, perquè la cro­ni­fi­cació és el que real­ment fa més mal, va dir.

La Cambra es distancia de s’Agaró

La Cambra de Comerç de Barcelona s’ha desvinculat de l’organització de la XXIV Trobada d’Economia a s’Agaró, que se celebrarà el 29 i 30 de novembre. La Cambra havia coorganitzat les jornades en les edicions anteriors juntament amb la Fundació Internacional Olaf Palme, presidida per l’exdiputada socialista Anna Balletbò, i actualment estaria replantejant tots els seus patrocinis i activitats arran del canvi de presidència, que ara ocupa Joan Canadell, segons va publicar ahir l’agència ACN. La desvinculació de l’organització de les jornades de s’Agaró s’emmarcaria en aquest context de replantejament global, que també inclou la suspensió, per ara, dels Dinars Cambra que organitzava l’ens.

Tot i la possible desvinculació, la Cambra va explicar que ha col·laborat amb la Trobada d’Economia de s’Agaró en temes “puntuals” de l’edició d’enguany i que la vicepresidenta Mònica Roca hi participarà. Entre els convidats d’aquest any a les jornades, hi ha la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, i el ministre d’Afers Estrangers en funcions i futur alt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, que faran la clausura de les jornades de divendres i dissabte. La presència de membres del PSOE i del PSC és un clàssic d’aquestes trobades.

També s’hi preveu la participació, entre d’altres, del president de CaixBank, Jordi Gual; el conseller executiu del BBVA, José Manuel González-Páramo; el president de l’Airef, Luis Escrivá, i la sotsgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado. El programa, que aquest any estarà centrat en tecnologia i energia, també inclou la participació del president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet, que ha reprovat en diverses ocasions l’actuació de la direcció de la Cambra de Barcelona; la secretària d’Economia del govern, Natàlia Mas Guix, i l’alta comissionada per l’Agenda 2030 de l’ONU, Cristina Gallach. Altres ponents són les presidentes de Fujitsu i de Microsoft a Espanya, Ángeles Delgado i Pilar López, respectivament.
Informa:ELPUNTAVUI.CAT (20-11-2019)

340 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: