QUO VADIS CATALÀ? SET DE CADA DEU PERSONES DEL BARCELONÈS NO EL FAN SERVIR GAIREBÉ MAI

“Quo vadis, català?”

Aquest és un article que ja vam publicar a l‘Infograma a paper que va sortir el 23 d’abril. Des de la redacció considerem que és un problema important que, malauradament, passa desapercebut pel veïnat i també per les administracions. El tornem a publicar en un intent de fer un toc d’atenció per tal que en prenguem consciència i posem mans a l’obra en tota la feina que tenim per davant.

És una obvietat, però no per això ho hem de deixar de recordar: l’ús del català a Santa Coloma de Gramenet continua sent minoritari. Ho podem veure a les converses al carrer, als comerços o a les escoles, on l’alumnat s’acostuma a relacionar en castellà, fins i tot quan qui interactua té el català com a llengua familiar (o qualsevol altra). I aquesta situació del català a la societat queda constatada a l’informe “Català947. La llengua catalana als municipis de Catalunya”, elaborat per la Generalitat de Catalunya i publicat recentment. L’informe creua dades demogràfiques i sociolingüístiques per municipis i àrees territorials, per tal que les administracions les valorin i prenguin les decisions oportunes. No és, per tant, un document de treball, però la seva anàlisi permet visualitzar algunes qüestions interessants.

Pel que fa al coneixement del català, l’informe aporta dades a escala supramunicipal (Barcelonès Nord). Així, es constata que a la nostra comarca el coneixement del català està per sota de la resta de Catalunya en els quatre indicadors avaluats (entendre’l, parlar-lo, llegir-lo i escriure’l).
Quan parlem en català la gent del Barcelonès Nord?

Interessant és conèixer quin ús es fa de la llengua. Al Barcelonès Nord, és llengua habitual per al 15,3% davant del 73,8% que fa servir el castellà. Al gràfic podem observar en quin grau fa servir el català un ciutadà d’aquest territori diàriament: si ens hi fixem, 7 de cada 10 persones de la comarca no l’utilitza mai o gairebé mai.

En l’àmbit del comerç, l’informe analitza 27 municipis de tot Catalunya, un d’ells Santa Coloma, i n’estableix una classificació en funció de l’ús del català. Atents a les dades. Quant a la retolació principal, la nostra ciutat ocupa el lloc 23; pel que fa a la retolació dels aparadors, ocupa el darrer lloc, i quant a ús oral, el lloc 25. Som uns campions. És evident que per poder valorar totes aquestes dades s’han de tenir en compte molts elements i analitzar-los profundament, però les xifres mostren un futur preocupant per a la llengua catalana a Santa Coloma i el Barcelonès Nord.

Portem més de 40 anys de democràcia, a l’escola el català és prioritari i la majoria de persones de la nostra ciutat entén el català. Per què, doncs, aquestes xifres tan baixes respecte del seu ús habitual? Només es pot explicar per una certa falta d’interès de la població i per una pobra política lingüística municipal. Tots ens hem de posar les piles.
Informa:PLATAFORMALLENGUA.CAT (12-5-2021)

234 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: