L’expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l’exministra María Dolores de Cospedal no han acudit aquest dimarts a la segona convocatòria de la comissió d’investigació del Parlament sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Els tres exmembres de l’Executiu espanyol van ser citats en una primera ocasió per la cambra catalana el passat 30 d’abril i en aquell moment ja van justificar la seva absència emparant-se en un dictamen del Consell d’Estat (en el cas de Rajoy i Sáenz de Santamaría, que han remès aquesta vegada el mateix text al Parlament) o argüint arguments jurídics (així ho va fer Cospedal).

En la citada comissió participen parlamentaris de JxCat, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, mentre que han decidit no formar-ne part els diputats de Ciutadans, PPC i el PSC-Units.

El president de la comissió d’investigació, Antoni Morral (JxCat), ha informat als diputats presents a la sessió que “elevarà” aquestes absències a la Mesa del Parlament perquè aquesta “prengui les mesures que consideri pertinents”.

Per al pròxim 4 de juny, d’altra banda, estan citats per la comissió presidida per Morral l’exministre d’Interior Juan Ignacio Zoido, l’exdelegat del Govern a Catalunya Enric Millo i l’excap de gabinet del Govern Jorge Moragas.

Zoido i Millo ja han comunicat a la cambra catalana que no acudiran a la citació, mentre que de Moragas -actual ambaixador d’Espanya a les Filipines- el Parlament encara no n’ha tingut notícies.

L’article 59.6 de l’Estatut català indica que “el Parlament pot crear comissions d’investigació sobre qualsevol assumpte de rellevància pública que sigui d’interès de la Generalitat” i que “les persones requerides han de comparèixer obligatòriament”.

L’article 68 del reglament del Parlament assenyala que si el compareixent no acudeix a la comissió “la cita s’ha de reiterar per comparèixer tres dies després, o un dia després si es va acordar la seva urgència”.

Informar el Ministeri Fiscal

Si no es presenta la persona citada en seu parlamentària tampoc després d’aquest segon requeriment, segons el mateix article, “la Mesa del Parlament ha d’informar el Ministeri Fiscal per substanciar la responsabilitat penal que pugui concórrer”.

Finalment, l’article 502 del Codi penal avisa que els qui “havent estat requerits en forma legal i sota advertiment” no acudeixin davant comissions d’investigació de les Corts Generals o d’un parlament de comunitat autònoma “seran castigats com a reus del delicte de desobediència”.

“Si el reu fos autoritat o funcionari públic, se li imposarà a més la pena de suspensió d’ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys”, afegeix el text.

Informa:ELNACIONAL.CAT (7-5-2019)

N.de la R.
Si no es denuncien els fets a la Fiscalia o bé si aquesta no hi troba res de sancionable potser que el Parlament s’hofaci mirar perquè tothom el pren “pel pito del sereno”. Perdoneu per aquesta expressió acastellanitzada i poc educada. Però cal que diguem les seus pel seu nom