RAJOY SEMPRE VA VOLER IMPOSAR EL 155

“Rajoy sempre va voler imposar el 155 ”
( JOSÉ ANTICH )

Les memòries dels lĂ­ders polĂ­tics sĂłn un gènere literari amb poc predicament tant a Catalunya com a Espanya a diferència, per exemple, del que succeeix als Estats Units o a França, per esmentar dos estats ben diferents. En part, perquè moltes vegades no resolen molts dels enigmes informatius que han quedat en l’aire i el governant no aclareix cap dels interrogants del moment.

Cal agrair, en canvi, a Mariano Rajoy que hagi posat llum a les negociacions que es van mantenir entre la compareixença del president Puigdemont al Parlament el 10 d’octubre per declarar que assumia el mandat del poble de Catalunya desprĂŠs del referèndum de l’1-O i la declaraciĂł d’independència per part del Parlament de Catalunya del 27 d’octubre. BĂ sicament perquè molts van intentar intervenir des de posicions molt distants a l’independentisme catalĂ  i convèncer Puigdemont que si feia un pas enrere el govern espanyol no aplicaria el 155 de la ConstituciĂł.

Hi va haver un estira-i-arronsa de mediadors amateurs i polĂ­tics rellevants com el lehendakari IĂąigo Urkullu davant del president Puigdemont perquè rectifiquĂŠs i convoquĂŠs eleccions amb l’argument d’evitar el 155. Puigdemont demanava garanties… que mai no van arribar. Tanmateix, sempre ha sobrevolat, perquè aixĂ­ ho va voler el relat oficial des de Madrid, la idea que les coses haurien estat diferents amb la convocatòria electoral en comptes de la declaraciĂł d’independència.

Rajoy fulmina aquesta teoria en molt poques lĂ­nies, en un avançament de les seves memòries a Una EspaĂąa mejor, i la descarta absolutament: “No veia cap raĂł per deixar en suspens una decisiĂł que no era fruit de cap rampell, sinĂł conseqßències de setmanes d’estudi i de molt sòlids arguments jurĂ­dics i polĂ­tics. Abans d’arribar a aplicar aquell precepte constitucional ens havĂ­em carregat de raons i aquestes no desapareixien pel fet que Puigdemont convoquĂŠs eleccions; la independència continuava declarada”. Els Ăşltims moviments de garanties per escrit del president nomĂŠs li van suscitar un “tornem a ballar-la”.

I aixĂ­ va ser com Espanya va ser incapaç d’asseure’s a negociar.
Informa:ELNACIONAL.CAT (1-12-2019)

124 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: