REBUDA INSTITUCIONAL A TORRA AL PARLAMENT UN ANY DESPRÉS D’HAVER ESTAT INHABILITAT

Avui fa un any que el Tribunal Suprem espanyol va confirmar la condemna per desobediència i la inhabilitació del president Quim Torra per haver defensat la llibertat d’expressió amb una pancarta al Palau de la Generalitat. És per això que avui a les 15.00 es farà una rebuda institucional al despatx d’audiències del parlament, amb la presència de la presidenta de la cambra, Laura Borràs; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el vice-president, Jordi Puigneró; i membres de la mesa.

Després de la decisió del Suprem, que refusava un recurs a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Torra esdevingué el primer president inhabilitat en exercici i el tercer consecutiu represaliat per la justícia espanyola. L’havien precedit la inhabilitació d’Artur Mas i l’exili de Carles Puigdemont. El Suprem li va confirmar l’any i mig d’inhabilitació i després el TSJC, òrgan encarregat de fer efectiva la condemna, la va executar i notificar, de manera que Torra fou formalment inhabilitat.

El motiu adduït pels tribunals va ser haver mantingut la pancarta en defensa dels presoners polítics al Palau de la Generalitat en període electoral, contravenint una ordre de la Junta Electoral espanyola. Amb la inhabilitació de Torra, va començar un període d’interinatge que es va allargar sis mesos, amb Pere Aragonès –llavors vice-president– al capdavant del govern.

La defensa de Torra va presentar un recurs al Tribunal Constitucional espanyol contra la sentència del Suprem i és previst de presentar-ne un altre al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). A més, té una segona causa oberta al jutjat número 24 de Barcelona per haver refusat de retirar una altra pancarta del Palau de la Generalitat en suport dels presoners polítics i dels exiliats. Ara aquesta segona causa resta pendent de l’obertura de judici oral. La fiscalia ja ha dit que demanaria una altra inhabilitació de Torra, de vint mesos més, i una multa de 30.000 euros.

Informa:VILAWEB.CAT (28-IX-2021)

103 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: