REBUIG DE LA PRESÈNCIA DEL FISCAL DE L’1-O AL COL·LEGI D’ADVOCATS DE BCNA

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona celebrarà, el proper dimecres 3 de juliol, una conferència on-line amb el títol de ‘La relevancia constitucional del Ministerio Fiscal’. El principal ponent és Javier Zaragoza, Fiscal de Sala del Tribunal Suprem durant el judici al procés.

L’anunci de la conferència ha provocat el rebuig d’una majoria de l’advocacia catalana. En un comunicat fet públic aquest dilluns, diversos col·lectius d’advocats consideren “una vergonya” que per a parlar de la rellevància constitucional del Ministeri Fiscal es convidi “l’home que ha transgredit una i altra vegada allò que esdevé essencial per a qualsevol fiscal: la defensa dels drets de la ciutadania”.

Els advocats descriuen Zaragoza com a un fiscal que va actuar per “canviar radicalment els fets en el procés contra els líders socials i polítics catalans”. Recorden també que com a professional del dret “es va negar a que se seguís amb la investigació de les tortures produïdes a Guantánamo” i que es va “oposar al processament de tres militars dels Estats Units imputats per l’assassinat del càmera José Couso l’abril de 2003”. En un respàs de la seva trajectòria, la missiva recorda que Zaragoza va ser convidat pel govern de Netanyahu per haver aconseguit esborrar la fitxa policial del primer ministre israelià, tot propiciant l’arxiu d’una investigació en curs per presumptes delictes de tortures i lesa humanitat en el cas “Flotilla de la libertad”. “Un home, per tant, que no creu en la defensa dels drets humans i les llibertats i que es postula, una i altra vegada, com a contrari acèrrim a la justícia universal que considera ha de ser sistemàticament burlada”, conclouen els firmants.

Per aquest motiu els col·lectius impulsors del manifest rebutgen que Zaragoza sigui el convidat d’honor del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. “La vergonya que sentim les entitats sotasignades és immensa”, diuen i lamenten que la degana i la seva junta s’hagin aliat “amb qui ataca drets i llibertats sense rubor”.

Zaragoza va tenir un paper destacat en el judici de l’1-O, on va defensar les tesis més dures, negant l’existència de presos polítics i argumentant que es va cometre un “cop d’Estat”.

836 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: