RECLAMACIONS A EUROPA PER LA LLENGUA I PELS DRETS NACIONALS

L’exconsellera Clara Ponsatí ha retret als estats membres de la Unió Europea la seva falta d’interès per a protegir el català. Ha intervingut en la presentació de la iniciativa ciutadana europea ‘Minority Safepack’ i ha recordat que el català es parlava a tres estats de la Unió i que tenia deu milions de parlants, cosa que situa la llengua del país entre les catorze més parlades de la Unió Europea.

Ponsatí també ha dit que el repartiment dels fons estructurals europeus en funció de la diversitat lingüística i cultural només tenia sentit si realment hi havia el compromís de la Unió Europea amb la diversitat cultural, les llengües minoritàries i els drets humans. A més, ha reclamat el dret de parlar en català a les institucions europees.

TAMBÉ L’ANC
La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per a demanar que es protegeixin els drets de la minoria catalana.

L’entitat sobiranista vol que l’organisme europeu revisi el capítol sobre l’estat espanyol de l’informe sobre l’estat de dret a Europa del 2020 i hi inclogui una esmena amb les aportacions de catorze institucions de la societat civil catalana –del Síndic de Greuges a l’ANC mateixa. D’aquesta manera, pretén que l’informe de la Comissió Europea reculli les denúncies de violacions dels drets humans contra Catalunya, com ara els drets de llibertat d’expressió, de reunió i associació, i el d’autodeterminació. L’omissió d’aquesta informació és ‘especialment preocupant’, diu l’ANC.

L’entitat que presideix Paluzie recorda que per a l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a l’estat espanyol (gener de 2020) es van considerar aportacions de l’ANC i d’altres organitzacions catalanes als informes del Consell de Drets Humans de l’ONU. I que, a més, cent deu països van fer preguntes i recomanacions sobre la situació dels drets humans a Espanya.

Paluzie també explica que el relator especial de les Nacions Unides sobre les minories, Fernand de Varennes, va dir el març de 2020 que l’estat espanyol tenia ‘l’obligació legal de protegir els drets de la minoria catalana, especialment pel que fa a la llibertat d’expressió, inclosa l’expressió política, així com la llibertat de reunió i associació, drets fonamentals i participació en la vida pública’.

En canvi, Espanya no ha aplicat cap de les recomanacions. ‘La seva falta de respecte per l’estat de dret només equival a la seva insistència a esmentar-lo tant com sigui possible. El compliment de les responsabilitats legals dels estats membres de la Unió Europea depèn d’institucions supranacionals com la Comissió Europea, i els ciutadans europeus han de saber que es té en compte la seva representació si volen confiar en aquestes institucions’, subratlla l’ANC.
Informa:VILAWEB.CAT (15-10-2020)
N.de la R.
Aquest és un bon camí. Cal internacionalitzar al màxim el conflicte i pressionar les vegades que siguin necessàries a Europa. Endavant les atxes!

309 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: