RECOLLIDA DE SIGNATURES PER L’AMNISTIA DELS REPRESALIATS PEL PROC√ČS

Es van presentar en societat la setmana passada i, just aquesta Diada, han donat el tret de sortida a la seva iniciativa: recollir signatures de ciutadans a favor d’una llei d’amnistia de tots els represaliats des de l’esclat del proc√©s per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat. Aquesta √©s la fita que s’ha fixat l’Associaci√≥ Amnistia i Llibertat, que ha elaborat un esborrany de llei que pret√©n portar al Congr√©s dels Diputats a trav√©s del dret de petici√≥ amb l’aval d’una recollida massiva de signatures.

L’entitat, impulsada des de la societat civil, ha estat apadrinada per juristes i persones de reconegut prestigi acad√®mic. Susanna Pag√®s, polit√≤loga i m√†ster en comunicaci√≥ corporativa, exerceix de portaveu i explica en aquesta entrevista per qu√® han posat en marxa la iniciativa.

РPer què han considerat necessari impulsar aquesta iniciativa?

– Ens vam adonar que hi havia necessitat que es parl√©s de l’amnistia, situar-la al centre del debat pol√≠tic per aconseguir crear una llei com a eina per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat.

– Qui hi ha darrere de l’associaci√≥?

– La iniciativa √©s una plataforma de ciutadans preocupats per la situaci√≥, no venim de cap partit pol√≠tic. L’afiliaci√≥ que puguin tenir els membres de l’entitat √©s independent. De fet, molts ells provenen d’entorns de represaliats.

– Quan parlen de “represaliats” no es cenyeixen nom√©s a dirigents pol√≠tics. √Čs aix√≠?

– Ens referim a totes les persones represaliades per la causa independentista. √Čs a dir, des del 9-N del 2013 fins als esdeveniments postsent√®ncia. A tots ells els incloem dins d’aquesta llei d’amnistia.

– Els partits independentistes estan reclamant aquesta llei d’amnistia. La seva acci√≥ est√† coordinada amb ells?

– Hem comen√ßat a parlar amb tots els partits pol√≠tics i agents per fer una acci√≥ coordinada. La iniciativa √©s independent als partits, per√≤ intenta englobar-los a tots. Volem que sigui una iniciativa el m√†xim de transversal possible per preservar-la del debat pol√≠tic per√≤ que tothom s’hi pugui sumar.

“Hem comen√ßat a parlar amb tots els partits pol√≠tics i agents per fer una acci√≥ coordinada. La iniciativa √©s independent als partits, per√≤ intenta englobar-los a tots”

РA quins partits pretenen interpel·lar?

– A totes aquelles formacions pol√≠tiques que puguin acceptar l’amnistia com una via democr√†tica per resoldre el conflicte. Parlem dels partits nacionalistes catalans, per√≤ tamb√© de Podem. Fins i tot podr√≠em intentar interpel¬∑lar el PSC, que ja sabem que √©s complicat. Volem que tothom que es pugui sentir c√≤mode amb aquesta opci√≥ es pugui adherir.

– Han fet ja algun contacte amb les formacions?

РEstem fent reunions, està tot en marxa i amb tot el que hem anat fent hem trobat predisposició a col·laborar.

РI amb els líders independentistes empresonats?

– Encara no hem fet cap reuni√≥ amb ells, per√≤ s√≠ els entorns dels represaliats com l’Associaci√≥ Catalana pels Drets Civils.

– Qui ha elaborat aquesta proposta de llei?

– Diversos juristes hi han donat voltes per dissenyar-la de forma ajustada. Joan Queralt n’assumeix part de l’autoria i est√† oberta a revisi√≥ fins que no sigui presentada. Ara √©s un esborrany molt complet i es podria presentar, per√≤ volem afegir el que aportin persones de sensibilitats diferents.

– Hi ha juristes que posen en dubte que una llei d’amnistia sigui viable en l’actual context.

– L’amnistia √©s possible dins de l’ordenament jur√≠dic espanyol. No √©s impossible, per√≤ hi ha d’haver voluntat pol√≠tica.

– I creu que n’hi haur√† per part de l’actual govern espanyol?

– Nosaltres esprem que s√≠ i recollim signatures per demostrar la necessitat que existeixi aquesta llei. Per√≤ dep√®n dels pol√≠tics, clar. La nostra esperan√ßa √©s fer pressi√≥ ciutadana amb una gran demanda a trav√©s de les signatures i que l’amnistia se situ√Į al centre del debat pol√≠tic. Un cop lliurem la petici√≥ al Congr√©s, veurem quina √©s la seva reacci√≥.

“El govern haur√† de donar una resposta directa a totes les persones que han signat en un termini m√†xim de tres mesos”

– Vehiculen la proposta a trav√©s de l’anomenat dret de petici√≥. Quin ser√† el recorregut?

– El dret a petici√≥ est√† reconegut a l’estat espanyol i el pot exercir un ciutad√† o col¬∑lectiu de ciutadans. Es tracta de fer una petici√≥ formal informant d’una problem√†tica o demanant una soluci√≥ per a un cas concret. Hem elaborat unes formularis amb la petici√≥ ciutadana de l’amnistia i tots els ciutadans que signen s’hi adhereixen. El govern haur√† de donar una resposta directa a totes les persones que han signat en un termini m√†xim de tres mesos. La resposta haur√† de ser directa i relativament imminent.

– Creuen que √©s m√©s viable la llei d’amnistia que l’indult?

– El problema amb l’indult √©s que es considera que les persones s√≥n culpables i se les perdona. Amb l’amnistia no i per a nosaltres √©s la via antirepressiva que s’hauria de seguir. Ara b√©, un indult pot contribuir a avan√ßar cap a la desescalada repressiva. Per tant, no ens hi oposem ni molt menys, per√≤ no √©s la nostra via a seguir. De fet, no s√≥n dos camins incompatibles.

– Quantes signatures pretenen aconseguir o fins quan?

РDe moment, no tenim ni xifra ni data. En el context de crisi sanitària és molt difícil de preveure la participació, que pot ser canviant. A partir de les primeres recollides i mobilitzacions podrem fer càlculs de quin volum podem arribar a moure.

РHan anunciat que faran alguns actes per defensar la seva iniciativa que pot ser que generin polèmica. Què vol dir això? Què faran?

– Volem fer una campanya que empenti. No es tracta nom√©s de xerrades i confer√®ncies, sin√≥ tenir un rol m√©s actiu. Busquem generar un impacte per intentar arribar al m√†xim possible de gent que potser no s’implicaria en actes pol√≠tics per√≤ s√≠ en una campanya de car√†cter transversal. Per√≤ no puc avan√ßar accions concretes.

Informa:NACIODIGITAL.CAT (12-9-2020)

239 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: