Alguns editors i llibreters temien que n caure el Sant Jordi després de Setmana Santa les vendes caiguessin en picat. La pluja a primeres hores del dia va dissuadir a alguns de passejar i això va fer sonar les alarmes. De fet, al carrer s’hi va veure menys gent que en d’altres anys. I malgrat tot, la facturació dels llibreters ha crescut un 0,6% respecte a l’any passat. Ha pujat a 22,16 milions d’euros, i s’han venut 1,64 milions d’exemplars. M. Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha afirmat que el gremi està “molt satisfet perquè, malgrat la pluja matinal que va caure en alguns llocs de Catalunya, la diada es va tornar a demostrar com imbatible, amb una massiva participació ciutadana que va sortir a complir amb la tradició de comprar i regalar llibres i roses”.

Vendes molt diverses

Segons les dades de LibriData i LibriRed, sistemes que registren informació de 180 punts de venda pertanyents a llibreries de tot Catalunya i representen el 60% del mercat, les xifres d’aquest Dia del Llibre han crescut en el nombre de títols venuts, que ha superat els 55.000, un 1,03% més que l’any passat. A la demarcació de Barcelona és on s’han venut més títols diferents (53.241), seguida de la de Girona (13.911), Tarragona (11.921) i Lleida (10.657). Els 10 títols més venuts aquest any han representat el 5,70% del total de les vendes, un percentatge lleugerament inferior al de l’any passat (5,82%).

La no ficció triomfa i la literatura infantil creix

Per gèneres, els llibres de no ficció són els que han registrat un nombre major de títols venuts (24.019), seguits dels infantils i juvenils (16.996) i dels de ficció (14.212). Aquest ordre canvia si ens fixem en el nombre d’exemplars venuts i es constata una tendència que fa mesos que es confirma: els llibres infantils i juvenils són els preferits del públic (34,67%) per davant dels de ficció (33,66%) i dels de no ficció (31,67%). En el global de vendes, si analitzem el nombre d’exemplars, el català (59,15%) ha venut més que el castellà (40,85%) .

Rànquing definitiu dels més venuts

El Gremi també ha ofert la llista definitiva dels més venuts, que difereix lleugerament de l’avançament que van publicar el dia de Sant Jordi. Tot i que El fill de l’italià, de Rafel Nadal, continua com el més venut, hi ha modificacions. A l’amic escocès, de Maria Barbal cau a la desena posició, i en quarta posició hi apareix Aprendre a parlar amb les plantes. A la llista dels 10 més venuts en català també s’hi incorpora Albert Espinosa, L’art de portar gavardina d’en Sergi Pàmies i el Fungus d’Albert Sánchez Piñol. En no ficció, entre els cinc més venuts s’hi introdueix Els meus cafès amb gent important de Jordi Basté. El Sàpiens de Harari entra a les llistes dels 10 més venuts de no ficció en català i en castellà. I entre els llibres infantils, en primera posició hi entra Contes de bona nit per a nenes rebels 2 (amb el volum 1 en desena posició) i T’avorreixes, Minimoni? en cinquè lloc.

Informa:ELNACIONAL.CAT (26-4-2019)