REGIONALISTES DE CDC CREEN EL ” PARTIT NACIONALISTA DE CATALUNYA “

( N√öRIA ORRIOLS )

El grup de Poblet, format per exdirigents de CiU i persones del m√≥n social i empresarial, ha decidit operar com a formaci√≥ pol√≠tica amb el nom de Partit Nacionalista de Catalunya (PNC). En un missatge intern dirigit als associats al qual ha tingut acc√©s l’ARA, explica que arran del mandat de l’assemblea del 7 de mar√ß, on El Pa√≠s de Dem√† (el bra√ß c√≠vic del grup) va decidir impulsar una nova opci√≥ electoral, es formalitza un “partit pol√≠tic que assumeix, amb plenitud, els principis inspiradors continguts en el document de Poblet”. El nom d’aquesta formaci√≥ √©s el de Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), “inscrit en el registre oficial de partits pol√≠tics i que empr√®n el seu propi cam√≠ independent d’El Pa√≠s de Dem√†”.

“Aquest fet ens permetr√† treballar de forma coherent i ordenada la futura proposta electoral que es vol configurar i que ha de ser √†mplia i oberta a tots els catalans”, afirma el missatge. Aquest nom, per√≤, no √©s necess√†riament el que s’utilitzar√† per conc√≥rrer a les eleccions, ja que la idea √©s forjar una nova opci√≥ electoral que aglutini altres actors, i la marca final de cara a l’electorat ser√† fruit d’aquestes converses.

Aquest nom no √©s necess√†riament el que s’utilitzar√† a les eleccions: la marca final dependr√† de les converses amb altres actors

El PNC no √©s un partit nou, sin√≥ que es tracta d’una marca ja registrada anteriorment per dirigents de Converg√®ncia i que no s’ha activat mai. Ara, segons el missatge intern, s’ha posat a disposici√≥ dels membres d’El Pa√≠s del Dem√†, la plataforma que des del juny de l’any passat ha aixoplugat dirigents catalanistes i independentistes contraris a la unilateralitat.

El grup impulsor de Poblet defensa presentar-se a les pròximes eleccions al Parlament

Segons consta al ministeri de l’Interior, la marca del PNC va ser registrada com a partit l’any 1978. Aquest primer pas el va fer la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), llavors encara amb el nom antic de Joventut de Converg√®ncia (JCDC), amb la voluntat que es convert√≠s en la formaci√≥ mare dels joves de CDC. L’historiador Josep Llu√≠s Mart√≠n Berbois, en el llibre Hist√≤ria de la JNC (1980-2003), explica que malgrat l’oposici√≥ del llavors m√†xim dirigent de Converg√®ncia Jordi Pujol, les joventuts van decidir inscriure com a formaci√≥ el Partit Nacionalista de Catalunya. En aquell moment, CDC encara no s’havia presentat a les eleccions del 80 al Parlament (les primeres des de la restauraci√≥ democr√†tica, que va acabar guanyant contra pron√≤stic) i aquest grup inicial de joves tenia el projecte de ser les joventuts del PNC, una ambici√≥ que no es va acabar de concretar mai. Segons explica Mart√≠n Berbois, en aquell moment el domicili del PNC constava a la Via Laietana 126, 3r 2a, i els representants legals n’eren Josep Girona, Maria Bagu√©s, Claudi Cervell√≥ i Mart√≠n Canaleta.

El PNC est√† inscrit a la rambla de Catalunya n√ļmero 94, adre√ßa que coincideix amb l’adre√ßa d’inscripci√≥ de JxCat, que va registrar Pascal

M√©s tard aquesta marca registrada per un grup de la JNC va passar a mans de dirigents de CDC, ja que va canviar l’adre√ßa i el nom de refer√®ncia. L’actual presidenta √©s Olga Tortosa (que havia anat a llistes de CiU i que en les √ļltimes eleccions municipals va conc√≥rrer com a n√ļmero 8 de JxPallej√†) i est√† inscrita a la rambla de Catalunya n√ļmero 94, adre√ßa que coincideix amb l’adre√ßa d’inscripci√≥ de Junts per Catalunya, que va ser registrat per Marta Pascal quan era coordinadora general del PDECat. Pascal √©s membre des dels inicis d’El Pa√≠s de Dem√†.

La referència del Partit Nacionalista Basc (PNB)
El grup de Poblet s’emmiralla en el Partit Nacionalista Basc (PNB) per fer pol√≠tica a Catalunya, fins al punt que han optat pel mateix nom. De fet, l’excoordinadora del PDECat i exsenadora de JxCat (que va dimitir perqu√® no compartia els postulats amb l’expresident Carles Puigdemont) defensa en el seu llibre recent Perdre la por (Catarata, 2020) que els jetzales s√≥n, a parer seu, el model a seguir: “Fa falta una formaci√≥ pol√≠tica que no posi constantment l’exercici del dret a l’autodeterminaci√≥ com un condicionant a qualsevol pacte o negociaci√≥. El PNB √©s un bon mirall d’on prendre exemple”.

Les bases del programa polític del grup de Poblet

En aquest cap√≠tol del llibre, titulat “Un gran partit nacional”, Pascal es refereix a una possible “orfandat” que sentirien els exvotants de CiU a partir de l’acceleraci√≥ del Proc√©s l’any 2012 i, sobretot, del pas de Converg√®ncia al PDECat el 2016. De fet, en el congr√©s fundacional d’ara fa quatre anys, que va comen√ßar amb el debat sobre el nom del partit, els tres finalistes ja van ser Partit Dem√≤crata, Junts per Catalunya i Partit Nacional Catal√†. Aquest √ļltim va quedar-se a un parell de centenars de vots de sortir triomfador del conclave i va comptar amb el vot tant d’Artur Mas com de Carles Puigdemont. Ara un nom similar -Partit Nacionalista de Catalunya- ser√† el paraigua que aixoplugar√† exdirigents de CiU contraris a Puigdemont i perfils moderats que fins ara eren aliens a la pol√≠tica.

Separaci√≥ entre El Pa√≠s de Dem√† i l’opci√≥ electoral

La idea dels promotors d’aquesta nova plataforma electoral √©s separar-la d’El Pa√≠s de Dem√†, que quedaria com a espai de pensament. En els pr√≤xims dies s’ha d’articular el partit pol√≠tic (omplir de contingut el Partit Nacionalista de Catalunya) i seguir amb les converses amb altres actors del catalanisme moderat sobre si concorren o no conjuntament a les eleccions. La negociaci√≥ principal √©s amb Units per Avan√ßar, de l’exdirigent d’Uni√≥ Ramon Espadaler, ja que est√† pr√†cticament descartat conc√≥rrer amb Lliures i la Lliga Democr√†tica, de la polit√≤loga Astrid Barrio.

Units per Avançar aposta per aliar-se amb el grup de Poblet a les pròximes eleccions catalanes

De fet, tal com va avan√ßar l’ARA, els exdirigents d’Uni√≥, que ara comparteixen grup amb el PSC al Parlament, ho tenen clar: volen aliar-se amb el grup de Poblet. Tanmateix, segons explica la plataforma El Pa√≠s de Dem√†, encara no hi ha res tancat ni formalitzat.

Tot plegat arriba en ple debat sobre l’ordenaci√≥ de Junts per Catalunya, aturat arran de la crisi del coronavirus. Ara mateix √©s una inc√≤gnita si el PNC pot arrossegar els contraris a Puigdemont del PDECat en cas que David Bonveh√≠ i Jordi S√†nchez (Crida) acabin pactant formar una √ļnica opci√≥ pol√≠tica.
Informa:ARA.CAT (13-5-2020)
N.de la R.
Benvinguts a la sopa de lletres de partits sobiranistes/catalanistes a Catalunya.Com m√©s sere m√©s plorarem.De vict√≤ria en vict√≤ria fins a la derrota final.Est√† b√© que alg√ļ vulgui emmirallar-se amb el Partit Nacionalista Basc.Per√≤ aquest est√† sempre c√≤mode amb el concert econ√≤mic al darrere.Per tant, les comparacions s√≥n odioses in√ļtils.I,ah!,no hi ha tantes menjadores per a tanta gent…

234 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: