REUNIÓ AMB LA GENERALITAT VALENCIANA PER LA RECIPROCITAT D’À PUNT, TV3 I IB·

Una àmplia representació acadèmica, periodística, professional, sindical i cívica s’ha reunit aquest dilluns amb el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la secretària de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, per conéixer de primera mà el treball engegat per aquest departament en matèria de reciprocitat de les emissions d’À Punt, TV3 i IB3, així com de la Comissió que regularà la competència lingüística de la funció pública.

Hi han participat representants de la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, la Universitat d’Alacant, Comissions Obreres del País Valencià, Intersindical Valenciana, la Unió de Periodistes, l’Associació Valenciana Audiovisual de Productores Independents, l’Associació Valenciana d’Empreses i Productores d’Animació, Productors Audiovisuals Valencians, l’Associació Valenciana d’Empreses de Producció Audiovisual i Productores Independents, l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians, Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià i l’Associació Cívica Tirant Lo Blanc.

La trobada s’emmarca en una línia de treball iniciada l’any 2015, quan Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les universitats públiques valencianes van acordar el document «Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica», que va ser presentat públicament l’11 de març d’aquell any en un acte celebrat a l’edifici Octubre amb la participació de Joan F. Mira, aleshores president d’ACPV, i dels representants de les universitats. Aquell document va servir de «full de ruta» d’un programa de política lingüística acordat, i durant aquests anys ACPV i les universitats han dut a terme «gestions, reunions i actes públics orientats a fer realitat els objectius fixats en l’esmentat document, de manera que, amb un ritme menor del desitjat, han avançat progressivament en la seua consecució», han apuntat des d’ACPV.

En aquest context, i després de l’aturada obligatòria que ha significat durant gairebé un any la pandèmia de la Covid-19, han reiniciat aquesta línia de treball amb una reunió que «vol donar l’impuls final a dos objectius concrets que ja tenen molt avançats», ha assenyalat l’entitat cívica.

El primer és «la necessitat que el funcionariat de l’administració pública valenciana siga competent en les dues llengües oficials de l’autonomia, com a garantia de no discriminació a cap persona per raó de llengua, i en la lògica de servei públic que implica la funció pública». Ara, una vegada aprovada la reforma de la Llei de la Funció Pública, els preocupa «l’aprovació del Reglament que ha de fer possible convocar oposicions en les quals calga acreditar algun nivell de competència lingüística».

El segon és «la col·laboració entre À Punt, TV3 i IB3 i la reciprocitat de les emissions respectives, tan necessària per múltiples raons (compensar la quasi exclusiva oferta televisiva en castellà, impulsar el sector de l’audiovisual valencià, ampliar les possibilitats de treball dels periodistes valencians, aprofitar la sinergia que significa sumar esforços per a fer possibles coproduccions i col·laboracions…)». També en aquest punt «s’ha avançat significativament, gràcies a la bona disposició de l’actual direcció d’À Punt i del seu Consell Rector.

En tots dos temes, han trobat «complicitat i suport del conseller Vicent Marzà», que els ha informat que han començat els treballs de la Comissió que ha d’aprovar el Reglament de la Llei de la Funció Pública que ha de fer possible l’aplicació efectiva de la competència lingüística. Així mateix, el titular d’Educació, Cultura i Esport els ha traslladat «el treball fet pel seu departament, dins de les seues competències en matèria de Política lingüística i Cultural, perquè els òrgans competents de la Generalitat que ho han de fer possible inicien les tramitacions pertinents».

D’aquesta manera, «la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va comunicar formalment a la Conselleria d’Hisenda, responsable de qüestions de radiodifusió, la necessitat de crear un nou espai de reciprocitat entre els canals públics de les televisions i ràdios del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, que seria decisiu per al foment del coneixement i ús social de la nostra llengua i impulsaria col·laboracions en produccions audiovisuals que beneficiarien directament del sector cultural valencià».

La Conselleria d’Educació ha manifestat que «fer realitat la reciprocitat és factible i els departaments que tenen la competència directa tenen mecanismes administratius i tècnics perquè així siga». En aquest sentit, « l’Advocacia de la Generalitat ha informat que la reciprocitat és possible amb l’elaboració d’un nou conveni entre les radiotelevisions». Així mateix, «la Generalitat pot treballar per habilitar les solucions tècniques pertinents mitjançant la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d’Hisenda que té les competències d’autorització i control en matèria de telecomunicacions».

Per això, «atés que la signatura del conveni que ha de fer efectiva la reciprocitat de les emissions de les tres radiotelevisions públiques depén de Presidència de la Generalitat Valenciana», ACPV ha informat que «demanarà formalment una reunió al president Ximo Puig per a tractar de la qüestió».
Informa:NOSALTRESLAVEU.CAT (19-VII-2021)

634 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: