REUNITS PER PRIMER COP ELS DOCUMENTS QUE FIXEN L’ORIGEN MIL·LENARI DE CATALUNYA

Una plataforma virtual recull per primera vegada la documentació de la col·lecció ‘Catalunya Carolíngia’ (IEC, 1926-2020), formada per vuit toms de divuit volums recollits per l’Institut d’Estudis Catalans des de fa prop d’un segle. Es tracta de la col·lecció que data l’origen de Catalunya fa 1.000 anys. El projecte reprodueix de manera fotogràfica la documentació de la Catalunya dels segles VIII, IX i X i 5.000 documents conservats en arxius europeus i dels Estats Units, 2.200 dels quals conservats de manera original. Incorpora, també, reproduccions cartogràfiques. Per acostar el projecte –titulat CatCar- a les aules del territori transfronterer, s’ha desenvolupat també un joc didàctic per a tauletes i una ampliació mòbil amb itineraris.

El joc permet als alumnes descobrir, a partir de documents de l’època, espais medievals com un ‘scriptorium’ o un castell, espais en què hauran de resoldre diverses proves. Quant a l’aplicació per a telèfon intel·ligent, proposa vuit rutes situades a l’Albera, Barcelona, Elna, Gerri de la Sal, Girona, Sant Joan de les Abadesses, Sant Miquel de Cuixà i Vic/Roda de Ter. La proposta consisteix en visitar indrets on encara hi ha vestigis carolingis i fer-ho en clau de gimcana, resolent proves i enigmes.

Els documents digitalitzats són interpel·lats i permeten fer “moltes interpretacions”, segons Daniel Piñol, de la Universitat de Barcelona. “Podem buscar informació a través de diferents filtres i situar-la al mapa”, destaca Piñol.

Per Aymat Catafau, de la Université de Perpignan Via Domitia, fins ara la documentació era d’accés reservat als especialistes, amb un total de divuit volums de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat i l’economia de l’època. Els documents es conserven en arxius o biblioteques de Catalunya, d’Espanya, França i altres indrets d’Europa, i fins i tot dels Estats Units.

El projecte ha comptat amb sis socis: l’Institut d’Estudis Catalans -que el lidera-; l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR); la Universitat de Barcelona (UB); els Archives Départementales des Pyrénées Orientales del Département des Pyrénées-Orientales (CD66); La Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD); i la Universitat de Lleida (UdL) com a membre associat.

‘Catcar’ té un pressupost de 713.278 euros i ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Informa:RACOCATALA.CAT (20-6-2021)

919 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: