ROBLES: NO A RECUPERAR EN UN “NOU ESTATUT”LES COMPETÈNCIES DE JUSTÍCIA ANUL·LADES PEL TC

La ministra de Defensa, Margarita Robles, considera que en cas que hi hagués un nou Estatut per a Catalunya no es podrien incorporar les competències que va anul·lar el Tribunal Constitucional en matèria de Justícia, sobretot les referides al Consell de Justícia de Catalunya. En una entrevista amb Europa Press, Robles defensa crear un “clima de retrobament” amb Catalunya. El ministre de Cultura i exlíder del PSC, Miquel Iceta, es va mostrar partidari de cedir a Catalunya les competències de l’Estatut que va anul·lar el Tribunal Constitucional. Entre elles està la creació d’un Consell de Justícia de Catalunya i nombroses competències de Justícia que anirien unides a aquest Consell. Ara la ministra de defensa tanca la porta a aquesta possibilitat.

La ministra no contempla cap escenari que el Tribunal Suprem revoqui els indults que va concedir el Govern als presos del procés. Això sí, reclama al president català que governi “per a tota Catalunya” perquè “la majoria no està amb l’independentisme”.

No obstant això, la titular de Defensa, magistrada de professió i exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), considera que “això no és possible”. En aquest sentit explica que “amb el marc constitucional, el Consell ha de ser únic per a tota Espanya“. Robles recalca que “aquesta part concreta de la sentència del Tribunal Constitucional, en el seu moment, va ser correcta”. Abunda en l’explicació aclarint que els òrgans autonòmics de govern dels jutges “no són possibles” perquè “ha de ser un Consell únic”. No obstant això, precisa que “una altra cosa és que dins de les comunitats es pugui potenciar una figura que ja existeix en aquest moment, que són les sales de govern que existeixen en tots els Tribunals Superiors”.

En aquest sentit, avala que es puguin “potenciar les competències de les sales de govern i els diferents Tribunals Superiors” i creu que hi ha un espai ampli en relació a les Sales de govern. Però recalca que “des del punt de vista constitucional no pot afectar el Consell General del Poder Judicial” perquè “tal com aquesta reconegut en la Constitució, és únic”.

D’altra banda, la ministra de Defensa defensa els indults que va concedir el Govern als presos polítics. Admet que en política a vegades cal prendre decisions que “no són fàcils” però la justifica a fi “d’afavorir la convivència a Catalunya”.
informa:ELMON.CAT (5-VIII-2021)

669 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: