ROMEVA: ” NO EM PENEDEIXO DE RES I HO TORNARÉ A INTENTAR “

L’exconseller d’Exteriors RaĂźl Romeva ha estat el tercer pres a asseure’s a la taula de la comissiĂł sobre el 155 al Parlament. DesprĂŠs de dos anys empresonat, Romeva ha tornat a trepitjar la cambra catalana, al costat de la resta de presos que fa dos anys tenien responsabilitats de Govern -Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa-. I ho ha fet per denunciar afirmar que no es penedeix de res del que ha fet i que l’independentisme tĂŠ el dret de “tornar-ho a intentar”. “No em penedeixo de res del que he fet i de res del que hagi expressat”, ha afirmat.

En aquest sentit, Romeva ha admès que l’independentisme no va aconseguir el seu objectiu d’implementar la repĂşblica catalana, però ha assegurat que tenen “el dret a tornar-ho a intentar”. Això sĂ­, ha avisat que el camĂ­ per arribar-hi ĂŠs “complicat, no ĂŠs fĂ cil, no ĂŠs rĂ pid i no ĂŠs indolor”. “Però estic convençut que ĂŠs irreversible”, ha sentenciat. “Estic disposat a assumir la derrota, sempre i quan sigui justa, però això no m’impedirĂ  tornar-ho a intentar”, ha avisat l’exconseller d’Exteriors. Romeva ha situat el diĂ leg com la via per canalitzar les aspiracions independentistes. “Com a demòcrata i republicĂ  que sĂłc, sempre se’m trobarĂ  en aquells espais que comporti parlar, contrastar i dialogar”, ha afirmat.

“Els que defensĂ vem la RepĂşblica, no ens n’hem sortit, ĂŠs una obvietat, un fet. Però els que la volien impedir, tampoc se n’han sortit”, ha afirmat Romeva, que considera que Catalunya estĂ  “en un empat tècnic”. En aquest sentit, Romeva ha reiterat la seva aposta pel diĂ leg per solucionar el conflicte polĂ­tic catalĂ , ha assegurat que ĂŠs partidari que l’independentisme faci autocrĂ­tica, però tambĂŠ n’ha demanat a l’Estat. “L’Estat va fallar en termes polĂ­tics, jurĂ­dics i morals. On ĂŠs l’autocrĂ­tica? Dels que ens volien tancats a la presĂł per defensar un projecte, unes llibertats, uns drets i una RepĂşblica, m’encantaria poder-hi parlar”, ha afirmat Romeva. AixĂ­, l’exconseller ha retret al grup de Ciutadans que hagin abandonat la comissiĂł desprĂŠs de la intervenciĂł de l’exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras.

En la seva intervenciĂł, Romeva tambĂŠ ha intentat fer autocrĂ­tica al referir-se al “dolor” que, ha dit, han patit els qui no compartien els objectius independentistes i “no se’ls va tenir prou en compte”. L’exconseller, però, tambĂŠ ha recordat el “dolor afegit al que ja havĂ­em patit [l’independentisme] l’1-O”: “Ho van convertir en una creixent repressiĂł que avui no s’ha acabat”. I en aquest sentit, ha carregat contra l’aplicaciĂł de l’article 155: “És el major error que s’hagi fet en polĂ­tica en l’època democrĂ tica”. Romeva ha afirmat que la suspensiĂł de l’autonomia no es pot considerar “en cap cas democrĂ tica” i l’ha emmarcat com una de les conseqßències d’un Estat “que tĂŠ por i que ĂŠs covard”.

Informa:ARA.CAT (28-1-2020)

160 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: