RUBALCABA, L’HOME QUE VA VOLER LIQUIDAR PUIGDEMONT A QUALSEVOL PREU

(   PERE MARTÍ   )
Supervivent. La mort d’Alfredo Pérez Rubalcaba ha commocionat la política espanyola i, particularment, el PSOE, perquè ha estat un dels dirigents socialistes amb una carrera més llarga i va intervenir en qüestions clau, com ara la fi d’ETA i els atemptats de l’11-M. Va sobreviure a tots els dirigents del PSOE, de Felipe González a Pedro Sánchez, perquè era un home d’estat, com li reconeix tothom. És cert. Al marge del seu carnet, Rubalcaba era un home d’estat, disposat a qualsevol cosa per mantenir aquest estat i a combatre tot allò que l’amenacés. Una de les seves darreres ocupacions va ser provar de desactivar i fragmentar el moviment independentista, cosa que no va aconseguir del tot.

Rubalcaba va proclamar públicament que l’estat espanyol estava disposat a pagar el preu de no investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. Fins i tot, a costa de posar en perill el prestigi d’institucions polítiques i judicials. L’argument que va esgrimir era que els independentistes no el volien però que no s’atrevien a apartar-lo, i que ja ho faria l’estat espanyol per ells. La tesi que els independentistes no el volien, la va treure d’una reunió ‘secreta’ que va fer amb Marta Pascal, aleshores cap del PDECat, i el diputat Jordi Xuclà el 18 de gener de 2018, poc abans de la data prevista per a la investidura de Puigdemont. El dia anterior, Pascal havia estat a Brussel·les reunida amb el president a l’exili, parlant del futur govern entre Junts per Catalunya i ERC.

La cita a amb el dirigent del PSOE, que va durar una hora i mitja, va ser a la cafeteria de l’hotel Sant Mauro de Madrid. Rubalcaba va poder constatar que hi havia un sector del PDECat disposat a sacrificar Puigdemont i va recomanar als seus comensals que fessin arribar aquella informació al govern de Mariano Rajoy, perquè sabessin com estaven les coses abans de prendre decisions, segons que va transcendir després. No se sap si aquesta gestió es va arribar a fer. Sigui com sigui, demostra el sentit d’estat que tenia Rubalcaba, disposat a ajudar el govern del PP per frenar l’independentisme.

Aquella reunió de Rubalcaba amb els dirigents del PDECat es va fer d’amagat del PSOE, aleshores a l’oposició, i quan va transcendir va molestar a Pedro Sánchez, que no en sabia res. Va arribar un moment que Rubalcaba no treballava per al PSOE, treballava per a l’estat, i tot i que ara l’omplin d’elogis, no va tenir mai una bona relació amb Sánchez. Cal dir que, finalment, va aconseguir el seu objectiu, que Puigdemont no fos investit el 30 de gener. Però no va ser només gràcies a ell, sinó que també s’hi va oposar ERC, perquè el Tribunal Constitucional havia prohibit expressament la investidura.

El 26 de gener, quatre dies abans, Rubalcaba havia dit que l’independentisme no volia Puigdemont però que l’estat ja assumiria el cost de liquidar-lo políticament. Un cost, això sí, que havia de ser ‘el mínim possible’. Aquell mateix dia va elogiar l’actuació del rei Felipe VI contra el procés, qualificant-la de ‘excel·lent’, cosa que equivalia a aplaudir la repressió de l’1-O i l’empresonament dels dirigents independentistes. També va augurar que l’independentisme no tornaria més a l’unilateralisme. I en això, de moment, va encertar. Devia tenir informació privilegiada. Ara, no va aconseguir liquidar Puigdemont, perquè encara continua actiu políticament, com a president de la Generalitat a l’exili i candidat a les eleccions europees. Precisament, avui ha estat a Eslovènia, on s’ha reunit amb el batlle de Ljubljana i amb Milan Kucan, primer president de l’Eslovènia independent.

informa:VILAWEB.CAT (11-5-2019)

397 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: