RUFIÁN DIU A SÁNCHEZ QUE SERIA IRRESPONSABLE REPETIR LES ELECCIONS

Gabriel Rufián ha convertit el seu discurs al ple d’investidura aquest dimarts al matí en un clam contra la “irresponsabilitat” d’una repetició electoral que, ha afirmat, pagaria tota l’esquerra i que només seria una segona oportunitat del tripartit de dretes en forma de “ruleta russa”. “Vol ser un irresponsable i un negligent o vol anar a eleccions”, ha lamentat després de les tensions exhibides al ple de dilluns i en un intent de posar contra les cordes el candidat del PSOE, Pedro Sánchez.

Rufián ha afirmat que la situació encara “es pot salvar” i que no es pot jugar “amb la il·lusió de centenars de milers de persones” i ha fet un al·legat a favor del diàleg, una posició que ha lamentat que el PSOE no tingui gens clara.

“A mi no em roba Espanya”

 

Rufián ha dit que el “bloqueig naïf” no és la solució ni és efectiu sinó fer propostes “que esperen contrapropostes” i formar taules de negociació on hi càpiga tot i tothom “i on ningú hagi de deixar de ser el que és”. Ha marcat distàncies amb les posicions més essencialistes afirmant que a ell no el “roba Espanya, sinó Rato, Bárcenas, Mllet i Pujol”.

El portaveu d’Esquerra ha llençat un avís final al candidat del PSOE: “No subestimi la nostra fortalesa i la nostra determinació perquè som un partit amb 88 anys d’història que ha patit presó, exili i afusellaments. Esperem el millor però estem preparats pel pitjor. Som el fruit de moltes derrotes, però la llavor de totes les victòries. Per estendre la mà a algú hi ha de ser”, ha conclòs.

 

Problema de convivència, no d’independència

 

Sánchez ha agraït a Rufián “el canvi de to” (el portaveu d’ERC ha admès que a vegades ha provocat que es parli més de les seves formes que del seu fons) i s’ha remès al diàleg i a la necessitat de crear meses, però en l’àmbit català perquè, segons ell, és un problema entre catalans. “És un problema de convivència i no d’independència”, ha dit després de convidar les forces republicanes a deixar la via unilateral i el “ho tornarem a fer” que va brandar Jordi Cuixart en el seu al·legat final al Tribunal Suprem.

ERC va decidir en els seus òrgans interns que no torpedinaria un acord PSOE-Podem i que s’abstindria a la investidura. Els seus dirigents no esperaven, però, que la situació entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es compliqués tant com ho va fer dilluns i que el discurs del líder del PSOE no s’apartés de les posicions immobilistes en relació al procés català. L’abstenció d’ERC és més costosa no només per la posició de l’esquerra espanyola sinó també perquè els seus rivals directes a Catalunya, Junts per Catalunya, han resolt la seva divisió i optat per votar que no.

En el torn de resposta,Sánchez va dir que era partidari d’un Estatut per a Catalunya.

311 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: