RULL I TURULL ES CARREGUEN DE RAONS LEGALS PER DENUNCIAR ESPANYA A ESTRASBURG

El tribunall espanyol (TC) ha resolt avui que avalava per unanimitat la suspensió dels consellers Josep Rull i Jordi Turull com a diputats al congrés espanyol, tot desestimant els recursos que tots dos havien interposat. El mes de juliol proppassat, el tribunal ja va sentenciar igual en el cas de Jordi Sànchez.

El tribunal diu que no ha vulnerat ni el dret de presumpció d’innocència ni l’exercici del càrrec de diputat al congrés espanyol, per bé que la cambra va decidir –mentre eren jutjats pel Tribunal Suprem– de suspendre’ls del càrrec que havien obtingut en les eleccions. També diu que “la jurisprudència del Tribunal Constitucional sobre la presumpció d’innocència és coherent amb la del Tribunal Europeu de Drets Humans“.

D’aquesta manera, la decisió del TC obre la porta a demandar Espanya a instàncies internacionals per la vulneració del dret de participació política, tot i que les defenses dels presos encara no poden presentar un recurs principal conjunt a Estrasburg perquè el TC ha de dirimir primer com respon als recursos que van emetre contra la sentència condemnatòria del Suprem.

Hi ha diverses denúncies de violacions de drets fonamentals prèvies a la sentència condemnatòria del Suprem que han estat menystingudes pel tribunal, com ara la presó preventiva, contra la qual es van manifestar l’ONU i Amnistia Internacional. A més, el president del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU va reiterar fa un any que calia “no desviar l’atenció” i alliberar els presos, i el relator de Tortures de l’ONU va avisar l’estat espanyol el mes passat que era “problemàtic” que menystingués la recomanació d’alliberar els presos.
Informa:VILAWEB.CAT (22-12-2020)

347 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: