RULL I TURULL ES CARREGUEN DE RAONS LEGALS PER DENUNCIAR ESPANYA A ESTRASBURG

El tribunall espanyol (TC) ha resolt avui que avalava per unanimitat la suspensió dels consellers Josep Rull i Jordi Turull com a diputats al congrés espanyol, tot desestimant els recursos que tots dos havien interposat. El mes de juliol proppassat, el tribunal ja va sentenciar igual en el cas de Jordi Sànchez.

El tribunal diu que no ha vulnerat ni el dret de presumpci√≥ d‚Äôinnoc√®ncia ni l‚Äôexercici del c√†rrec de diputat al congr√©s espanyol, per b√© que la cambra va decidir ‚Äďmentre eren jutjats pel Tribunal Suprem‚Äď de suspendre‚Äôls del c√†rrec que havien obtingut en les eleccions. Tamb√© diu que ‚Äúla jurisprud√®ncia del Tribunal Constitucional sobre la presumpci√≥ d‚Äôinnoc√®ncia √©s coherent amb la del Tribunal Europeu de Drets Humans‚Äú.

D’aquesta manera, la decisió del TC obre la porta a demandar Espanya a instàncies internacionals per la vulneració del dret de participació política, tot i que les defenses dels presos encara no poden presentar un recurs principal conjunt a Estrasburg perquè el TC ha de dirimir primer com respon als recursos que van emetre contra la sentència condemnatòria del Suprem.

Hi ha diverses den√ļncies de violacions de drets fonamentals pr√®vies a la sent√®ncia condemnat√≤ria del Suprem que han estat menystingudes pel tribunal, com ara la pres√≥ preventiva, contra la qual es van manifestar l‚ÄôONU i Amnistia Internacional. A m√©s, el president del Grup de Treball de Detencions Arbitr√†ries de l‚ÄôONU va reiterar fa un any que calia ‚Äúno desviar l‚Äôatenci√≥‚ÄĚ i alliberar els presos, i el relator de Tortures de l‚ÄôONU va avisar l‚Äôestat espanyol el mes passat que era ‚Äúproblem√†tic‚ÄĚ que menystingu√©s la recomanaci√≥ d‚Äôalliberar els presos.
Informa:VILAWEB.CAT (22-12-2020)

119 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: