SABER CATALÀ SERÀ OBLIGATORI PER VIURE A ANDORRA

(LAURA SERRA)
El govern d’Andorra està preparant una nova llei per protegir l’idioma oficial. El text recollirà l’obligació dels residents, tant els actuals que vulguin renovar el permís com els que el demanin per primer cop, d’acreditar uns coneixements mínims de català. En cas que no puguin fer-ho, hauran de fer un curset de trenta hores de català per garantir que tinguin un mínim de coneixement de la llengua oficial del Principat. Sense aquest curset, no es concedirà o renovarà la carta verda de residència. La llei entrarà en vigor el 2024 i coincidirà amb el període de renovació d’uns 3.000 permisos de residència. L’objectiu és que tots els residents puguin expressar-se mínimament en la llengua oficial del país. Les persones que tinguin un nivell A2 (equivalent a un nivell bàsic) o superior de català no hauran de fer aquesta formació. El govern calcula que caldran quatre noves places de professor de català per a adults.

El text s’està treballant entre els ministeris de Cultura, Educació i Interior del país, ja que incorporarà un article per modificar la llei d’immigració i afegir el nou requisit per als permisos de residència. La normativa arriba després que l’executiu andorrà hagi constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció als ciutadans es fa directament en castellà, sobretot al sector del comerç i la restauració. Per això, es buscarà la col·laboració de la Unió Hotelera d’Andorra, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana.

Mentrestant, els treballadors temporers en quedaran al marge, tot i que el govern andorrà vol trobar la manera d’incentivar-los a aprendre l’idioma.
Informa.ARA.CAT (29-VIII-2023)

160 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: