Acabat el judici, l’estat hauria pogut obrir un període de distensió, aturant la repressió, per facilitar una solució dialogada del conflicte català. Es tractaria d’abandonar la judicialització i tornar a la política, com ha demanat Oriol Junqueras en la seva darrera intervenció al judici. Però no sembla pas que l’estat espanyol tingui aquesta intenció. Sense esperar la sentència del Suprem, el Tribunal de Comptes espanyol ha activat un procés paral·lel contra el govern de la Generalitat que va organitzar l’1-O per a recuperar els diners que suposadament es van emprar per a fer la votació. El tribunal ha designat el delegat instructor de la demanda contra el president Carles Puigdemont i divuit consellers, tot i que durant el judici al Suprem no s’ha pas demostrat la malversació. I, en tot cas, no hi ha sentència sobre aquesta qüestió. Però com ja va passar amb el 9-N, no n’hi ha prou amb el procés penal, sinó que es pretén arruïnar els dirigents independentistes.

 

Ara, Europa

 

L’altre front obert per l’estat ha estat l’ofensiva per a impedir que Puigdemont i Junqueras obtinguin l’acta d’eurodiputat que els donaria immunitat diplomàtica. Primerament, Espanya va forçar que s’aturés el procés d’acreditació dels eurodiputats escollits a l’estat espanyol, per impedir que Puigdemont s’acredités. Després la fiscalia del Suprem espanyol va demanar que no es permetés l’acreditació de Junqueras, però avui l’advocacia de l’estat ha dit la contrària. Teòricament, semblen posicions enfrontades i és la imatge que es pretén donar, però van a parar al mateix lloc. L’advocada de l’estat, Rosa María Seoane, és partidària que Junqueras pugui anar al congrés espanyol a acreditar-se, com ja van fer els diputats presos, però deixa a les mans de la Junta Electoral –i no pas del Parlament Europeu– la potestat de determinar si reuneix les condicions per a ser eurodiputat o no. En la resolució explica textualment que ‘correspondrà a la JEC i no al Parlament Europeu la competència per a valorar el compliment dels requisits per a ser eurodiputat, i en el cas que hi hagi qualsevol irregularitat només pot ser controlada pels òrgans judicials de l’estat’ i no els europeus. Amb més elegància que la fiscalia, obre la porta a la suspensió de Junqueras com a eurodiputat, cosa que torna a vulnerar els seus drets polítics.

L’única cosa positiva del pronunciament de la fiscalia i de l’advocacia és que reconeixen per escrit que la condició d’eurodiputat implica immunitat automàticament. Si no es respecta, les defenses de Junqueras i Puigdemont podran recórrer al Tribunal Europeu de Justícia de Luxemburg amb un document que explicita la vulneració dels seus drets. Demà la Junta Electoral espanyola proclamarà la llista de diputats electes, entre els quals hi ha Junqueras i Puigdemont. A partir d’aquí n’hauria de ser respectada la immunitat, però la JEC els obliga a anar dilluns al congrés a jurar la constitució espanyola. Les defenses de Puigdemont i Junqueras activaran a partir de llavors el procés per a demanar que es reconeguin els seus drets com a electes i puguin assistir al primer ple del Parlament Europeu, el 2 de juliol. Després de la barroera petició de la fiscalia, els serà més fàcil. Però l’estat espanyol està disposat a impedir-ho per qualsevol mitjà, perquè, com deia l’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, la unitat d’Espanya passa per sobre de l’estat de dret.

Informa:VILAWEB.CAT (13-6-2019)