L’INDEPENDENTISME TAMB√Č HA SUPERAT EL 50% DELS VOTS A LES EUROPEES

Per als amants d’interpretar les eleccions com refer√®ndums. A falta del vot exterior o amb 99,8% escrutat):
Vots emesos: 3.473436.
Vots vàlids (sense blancs i nuls): 3.440.373.
Vots Independentistes (JxC+ERC): 1.720.550

Percentatge: 50,01%.
Majoria ABSOLUTA dels vots vàlids.
5.225
( informaci√≥ de SALA I MART√ćN )

” LES ELECCIONS M√ČS INDEPENDENTISTES ”
Les dues llistes republicanes voregen el 50% del vot en les europees, més que mai fins ara, i superen de fet la suma de tota la resta de forces
Una candidatura conjunta hauria obtingut un altre eurodiputat, sense haver d‚Äôesperar al ‚ÄėBrexit‚Äô
( ÒSCAR PALAU )
Les europees d‚Äôahir van ser les eleccions m√©s independentistes de la hist√≤ria. Sense arribar als nivells de mobilitzaci√≥ de les √ļltimes dues convocat√≤ries catalanes i estatals, per√≤ amb un gens menystenible 64,23% de participaci√≥ a Catalunya, les dues candidatures favorables a una rep√ļblica catalana van obtenir en conjunt 1.720.550 suports al pa√≠s, el que suposa un 49,71% dels vots v√†lids, segons el recompte provisional, fet que suposa (vegeu gr√†fic) el percentatge m√©s alt del republicanisme en unes eleccions (no locals, que deixem a banda per la dificultat evident d‚Äôextrapolar conclusions a partir de l‚Äôheterogene√Įtat de candidatures i de realitats dels 947 municipis) des que es va iniciar el proc√©s. De fet, aquesta xifra supera, per molt poc, la suma de vots rebuts al pa√≠s per tota la resta de forces que es van presentar a les europees d‚Äôahir, que puja a 1.719.823 (49,51%). Exactament 727 menys, en espera dels resultats definitius.

M√ČS DEL 50%

Dit d’una altra manera: si a l’hora de fer el càlcul dels percentatges, a més dels vots nuls, com es fa normalment, també se n’extreguessin els vots en blanc, les forces independentistes haurien arribat al 50,01%, pel 49,99% de la resta. Ben bé un empat tècnic, en realitat. En tot cas, una dada, òbviament, que és pura ficció política tenint en compte que no era pas un referèndum, ni tan sols s’havia plantejat com a plebiscitàries, i atenent les circumstàncies especials que envoltaven una convocatòria electoral en aquest cas marcada per la presència de presos polítics i exiliats liderant les llistes, però que és simptomàtica de la corba ascendent que, elecció rere elecció, presenta el suport a l’independentisme. Una altra cita comparable, ja en ple procés, són per exemple les europees del 2014: llavors la suma d’ERC i CiU (i a sobre amb el matís que Unió no era pas independentista) havia assolit el 45,53% dels vots vàlids, quatre punts menys que ara, amb una participació molt menor, això sí, del 47%.

El gran guanyador de la nit europea a Catalunya, el JxCat de Carles Puigdemont, va vorejar de fet el mili√≥ de vots (en va rebre 987.000, gaireb√© 40.000 m√©s fins i tot que el r√®cord del 21-D, quan la mobilitzaci√≥ va ser molt m√©s alta), en una concentraci√≥ de vot √ļtil, √©s cert, que va afectar sobretot ERC. La llista liderada per Oriol Junqueras, aix√≤ s√≠, va obtenir 733.000 vots al pa√≠s, xifra igualment r√®cord per al partit en unes europees, fins i tot molt superior als 595.000 de fa quatre anys, quan va guanyar. En els √ļltims mesos, Puigdemont havia posat sobre la taula una llista conjunta independentista al Parlament Europeu, fins i tot encap√ßalada per Junqueras, per√≤ els republicans van preferir mantenir el criteri de presentar-se per separat per maximitzar la captaci√≥ de votants. En tot cas, i sense poder assegurar que l‚Äôelectorat s‚Äôhagu√©s comportat igual, si ahir s‚Äôhagu√©s confeccionat una llista entre JxCat i ERC, tenint en compte nom√©s els vots rebuts a Catalunya hauria obtingut cinc eurodiputats, un m√©s que els assolits per separat, tot i que √©s cert que si s‚Äôacaba consumant el Brexit, Clara Ponsat√≠ obtindr√† igualment aquest cinqu√® esc√≥.

UN ESC√ď M√ČS

Si la uni√≥ s‚Äôhagu√©s produ√Įt a partir que JxCat hagu√©s entrat a l‚ÄôAra Rep√ļbliques d‚ÄôERC (en qu√® a m√©s hi ha el BNG i Bildu), i per tant els prop de 2,3 milions obtinguts ahir per separat arreu de l‚ÄôEstat (m√©s fins i tot que els 2,25 milions de Podem) s‚Äôhaurien concentrat en una sola coalici√≥ d‚Äôindependentistes ib√®rics, el resultat hauria estat tamb√© de sis escons, igualment un m√©s que els assolits ara per separat. El sobiranisme catal√†, que afegint-hi els comuns s‚Äôatansa al 60% de vots ahir, no s‚Äôha quedat pas sol en aquestes europees, ja que vora un 25% dels vots a l‚ÄôEstat han anat a partits nacionalistes i/o favorables a l‚Äôautodeterminaci√≥, sumant-hi les coalicions que lideraven PNB i Comprom√≠s.

LES XIFRES
2,3
milions o exactament 2.282.895 vots van sumar les llistes de JxCat i ERC, un 11,2% del conjunt de l’Estat.
Informa:ELPUNTAVUI:CAT (27-5-2019)

310 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: