SALUT DIU QUE REFORÇA L’ÚS DEL CATALÀ A LA SANITAT DESPRÉS DE LES ÚLTIMES POLÈMIQUES

(XAVIER FERNÁNDEZ)
El Departament de Salut ha accelerat la implementació de noves mesures per reforçar l’ús del català al sistema sanitari després de les últimes polèmiques protagonitzades per personal mèdic a diversos hospitals i clíniques del país. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la conselleria multiplicarà per deu les “sessions de sensibilització” a residents sanitaris provinents d’altres indrets de l’estat per conscienciar-los de la importància de relacionar-se en català amb els pacients que així ho demanen per una qüestió d’empatia i respecte als seus drets lingüístics.
Plaja ha avançat que Salut augmentarà de 30 a 300 les sessions de sensibilització que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) com a part del paquet de 100 mesures aprovat pel Govern el passat mes de novembre per revertir la situació crítica del català en tots els àmbits de la vida quotidiana. La portaveu ha explicat que la meitat de les mesures –que inclouen accions a totes les conselleries– ja estan en marxa i en un estat avançat, tot i que ha reconegut que no és suficient. “Es pot fer més i es farà més”, ha dit Plaja.
La infermera del Vall d’Hebron ha generat una gran polèmica amb el seu vídeo catalanòfob / Twitter
Polèmica per una infermera que no pensa treure’s el C1
El cas de les sessions de sensibilització (proposta número 49) és especialment significatiu després de la polèmica generada pel vídeo d’una infermera de l’Hospital Vall d’Hebron on assegurava que no tenia cap intenció d’aprendre català per presentar-se a una oposició. Com a complement, Salut també ha encarregat a la secretaria de Política Lingüística una reformulació dels cursos de formació per a personal sanitari per tal que a partir d’ara la superació dels cursos permeti obtenir una titulació oficial. Els cursos des de 0 fins a C1 seran gratuïts per als professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS).
Una altra de les mesures que està en marxa és l’increment de l’oferta de places per a docents per fer el curs de formació de C2, que passa de 400 a 4.500. El Departament d’Educació ha aprovat l’increment en previsió de la futura obligació de tots els professors de tenir el títol de català C2 per poder exercir a Catalunya.
Informa:ELNACIONAL.CAT (14-III-2023)