SALUT PROPOSA DIVIDIR CATALUNYA EN NOU REGIONS PER AL DESCONFINAMENT

Terres de l’Ebre, Tarragona, Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran i Girona. Són les 9 regions sanitàries que ha proposat la Generalitat per dur a terme el desconfinament, descartant les províncies amb què pretén organitzar la desescalada el govern espanyol. Ahir a la tarda, fonts del departament de Salut van insistir reiteradament que la proposta que va traslladar la consellera Alba Vergés al ministre Salvador Illa en una reunió telefònica havia estat acceptada, però el ministeri de Sanitat no va confirmar-ho.

Fonts del govern espanyol van assegurar que no hi havia res en ferm i que estudiarien les propostes que es plantegessin, tal com estableix l’ordre ministerial publicada ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Catalunya es converteix així en la primera comunitat a fer una proposta de divisió alternativa, després que d’altres autonomies com Galícia, el País Valencià, Andalusia o l’Aragó hagin reclamat poder desconfinar per comarques o també unitats sanitàries però sense detallar-ne el mapa.

El 30 d’abril, la conselleria que dirigeix Vergés va fer arribar el seu plantejament a Illa, basat en les regions, tot i que en funció de com evolucioni la malaltia Salut podria proposar unitats territorials més petites, com les àrees bàsiques de salut (ABS) -les que corresponen a cada centre d’atenció primària- o agrupacions d’aquestes àrees.

Ara mateix Catalunya té 7 regions sanitàries, però per respondre a l’alta densitat poblacional de l’àrea metropolitana, s’ha dividit la regió de Barcelona en tres àrees: Metropolitana Nord -Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental-, Metropolitana Sud -l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Barcelonès Sud- i Barcelona ciutat. Es tracta d’àrees geogràfiques importants perquè fixaran la mobilitat de les persones que hi viuen a partir de la fase 1 del desconfinament, prevista per a l’11 de maig.

Un cop es defineixi que el desconfinament serà per regions sanitàries o províncies, Salut haurà d’enviar a Madrid com a molt tard dimecres la capacitat assistencial en cadascun d’aquests territoris. És la condició que va posar ahir Illa perquè es pugui entrar a la fase 1. Catalunya haurà de demostrar que té prou llits d’UCI i de malalts aguts a punt per si hi ha un rebrot.

Per passar a la fase 2, la Generalitat haurà de tornar a fer la petició amb una setmana d’antelació al ministeri de Sanitat i acreditar-ho amb un panell d’indicadors. És a dir, el Govern podria decidir alentir el desconfinament, com ha reclamat el president de la Generalitat, Quim Torra. Amb tot, Sanitat es reserva sempre poders per tirar pel dret quan ho consideri oportú.
Informa:ARA.CAT (4-5-2020)

319 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: