SÁNCHEZ, AL BARONS DEL PSOE: TORNA EL CAFÉ PARA TODOS

Pedro Sánchez afronta un moment dolç al capdavant del PSOE. L’única pedra a la sabata són les crítiques al diàleg amb Catalunya d’alguns barons socialistes, que el president espanyol ha volgut aplacar aquest dissabte durant la reunió del comitè federal a Ferraz. Durant la seva intervenció inicial, en obert, Sánchez ha promès que la constitució de la taula de diàleg no anirà en detriment de les ajudes a d’altres comunitats. “L’atenció al problema no es farà en perjudici d’altres necessitats territorials”, ha dit citant la necessitat de modernitzar el tren a Extremadura –on el seu president, Guillermo Fernández Vara, ha criticat durament la reforma del Codi Penal per rebaixar el delicte de sedició–, lluitar contra la despoblació a les Castelles o salvar el Mar Menor a Múrcia. “Aquí no sobra ningú, ni cap llengua, ni cap cultura”, ha afegit.

El president espanyol ha carregat durament contra l’estratègia del PP, però alhora ha tornat a estendre la mà al líder de l’oposició, Pablo Casado, perquè se sumi al diàleg “social i territorial”. Sánchez l’ha citat dilluns vinent al Palau de la Moncloa per parlar de temes d’Estat pels quals necessita els conservadors. Durant la seva intervenció, el líder socialista ha animat a superar la “dialèctica estèril” entre els que “dibuixen Espanya com una potència despiadada i repressora” i els que “tenen una visió uniforme que acaba a la M-50” de Madrid. En aquest sentit, ha esperonat el seu partit a avançar per “superar una dècada perduda”.

Sánchez ha atribuït dues raons a la “crispació” actual dins dels populars. Per una banda, el “temperament” del PP sempre que perd unes eleccions i no té el poder. I per una altra, una raó de “càlcul” perquè davant del veto conservador a mesures socials prefereixen carregar amb “polèmiques fugaces” que generen un “ambient irrespirable”. En aquest sentit, ha demanat al seu partit que no es deixi endur per aquesta “crispació”. “Si caiem en el seu joc, guanyem. Per això us demano: no ens distraiem. Els regalem tot el bullici, tots els crits, tota la bronca, tota la crispació”, ha conclòs.

Poques crítiques dels barons socialistes

Els líders autonòmics no tenen intenció de generar una gran enrenou i condicionar un moment en què el govern de coalició està patint una forta campanya de descrèdit per part de l’oposició. “Crítiques a què?”, es preguntava l’expresidenta andalusa, Susana Díaz, a l’arribada a Ferraz. Vara ha optat directament per no assistir al comitè federal; el president manxec, Emiliano García-Page, ha evitat paraules gruixudes com les de les últimes setmanes a l’entrada; i el president de l’Aragó, Javier Lambán, ha marxat just després del discurs de Sánchez sense fer ni una declaració. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha insistit que “l’únic camí és el diàleg” i que seran “perseverants” tot i saber que “no és fàcil”.

Pel que fa les eleccions anticipades a Catalunya, que encara no tenen data, Sánchez ha defensat que Iceta serà el millor candidat. “Estic convençut que és el president que necessita Catalunya”, ha dit defensat la seva “intel·ligència” i “compromís social” del primer secretari del PSC però sobretot la lluita pel “reencontre amb Catalunya”.

Informa:ARA.CAT (15-2-2020)

283 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: