(¬†¬† JOS√Č ANTICH¬†¬† )

Diuen orgullosos els que practiquen el rugbi que, per dur que sembli, √©s un esport noble i d’evasi√≥. Els que no l’acostumem a seguir i no l’entenem, nom√©s visualitzem com un grup de fornits atletes es llancen a sobre del que porta aquella pilota ovalada. Per√≤ la finalitat del joc no √©s la de bloquejar l’oponent, sin√≥ la d’escapar-te d’ell per arribar a la zona de marca. Inevitablement, el contrari far√† tot el possible perqu√® aix√≤ no arribi a succeir utilitzant el placatge.

Doncs b√©, ara que comen√ßa la legislatura a Espanya estem assistint per part de Pedro S√°nchez a una acci√≥ clara de bloqueig de l’independentisme, tamb√© anomenada pels no esportistes “ninguneo“. La composici√≥ de les meses¬†del Congr√©s i del Senat porta¬†aquest segell: acord de PSOE i Podemos, pas endavant i menysteniment de tots els altres fins a assegurar-se la majoria de la Mesa de la Cambra. Com que¬†S√°nchez sap que PP i Cs no pactaran res amb independentistes i nacionalistes, per a qu√® ha d’asseure’s ell a negociar?

√Čs aviat per saber¬†com vol abordar el PSOE la legislatura espanyola, per√≤ hi ha indicis que ser√† molt diferent dels mesos en qu√®¬†S√°nchez va ser a¬†la Moncloa despr√©s de la moci√≥ de censura i que m√©s aviat pot¬†acabar assemblant-se a les segones legislatures d’Aznar i Zapatero,¬†quan ambd√≥s van renunciar a qualsevol acord substantiu. L’independentisme ha d’estar preparat per a aquest moment ja que els quinze diputats d’ERC i els set de JxCat s√≥n, separats o junts, una r√≤tula de 22 escons gens menyspreable. La in√®rcia del PSOE ser√† decantar-se cap a Podemos o Ciutadans i nom√©s en condicions excepcionals acudir¬†a ERC. Qu√®¬†√©s qui, pel nombre de parlamentaris, √©s aritm√®ticament m√©s important.

S√°nchez aix√≤ ho sap fer a la perfecci√≥ i els moviments de Meritxell Batet i Manuel Cruz, dues peces del PSC¬†a les presid√®ncies del Congr√©s i del Senat, acabaran formant part d’un h√†bil moviment de bloqueig de les autoritats catalanes per disposar d’una visualitzaci√≥ diferent del camp de joc, amb la incorporaci√≥ permanent i en lloc preferent de dues autoritats espanyoles que s√≥n catalanes. Els presidents de les dues cambres legislatives espanyoles van per davant del president de la Generalitat. Aix√≤ sempre ha estat aix√≠, per√≤ a difer√®ncia del que succeir√† a partir d’ara, mai no hi eren. Ara¬†ser√† diferent i Batet i Cruz¬†aniran per davant de Torra. Riurem.