SÁNCHEZ CEDEIX DAVANT MADRID I TORNA A RECENTRALITZAR LA SANITAT

ďťżEl govern espanyol i la Comunitat de Madrid han pactat que s’apliquin les mateixes restriccions per frenar l’epidèmia de Covid-19 a totes les ciutats de l’Estat de mĂŠs de 100.000 habitants. L’acord estĂ  pendent del debat del Consell Interterritorial, que tindrĂ  lloc aquest dimecres amb representants de totes les comunitats autònomes.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut davant dels mitjans de comunicaciĂł per informar dels condicionants de l’acord. Les restriccions, que es detallaran aquest dimecres, estaran relacionades amb la mobilitat, la interacciĂł social i els aforaments de locals i afectaran aquelles ciutats de mĂŠs de 100.000 habitants que tinguin una incidència acumulada de mĂŠs de 500 casos positius per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. A mĂŠs, l’Ă­ndex de PCR positius haurĂ  de superar el 10% i l’Ă­ndex d’ocupaciĂł de les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels Hospitals haurĂ  de ser superior al 35%. Illa no ha aclarit si les dades seran referents al municipi o a la seva comunitat autònoma, excepte en el cas d’ocupaciĂł de les UCI, que tindrĂ  en compte tots els hospitals de la comunitat.

Això afectarĂ  les segĂźents ciutats catalanes: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida, Tarragona, MatarĂł, Santa Coloma de Gramenet, Reus i Girona. Sant Cugat, de 91.000 habitants, queda just per sota del topall marcat pel Ministeri de Sanitat.

N
Actualment, la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a Madrid ĂŠs de 780, mentre que l’ocupaciĂł d’UCI ĂŠs del 40% i el percentatge de PCR positives supera el 20%.

SĂłn les comunitats les que tenen les competències per gestionar la pandèmia des que va finalitzar l’estat d’alarma. Previsiblement l’acord trepitjarĂ  ulls de poll, ja que ha estat la negativa del govern d’Ayuso a aplicar les restriccions a tota la Comunitat de Madrid la que ha acabat derivant en aquesta recepta que es pretĂŠn estendre a les grans ciutats d’arreu de l’Estat.

Illa ha assegurat que aquest dimarts ja ha informat de l’acord els consellers de Salut de totes les comunitats. El ministre de Sanitat ha valorat que la resposta obtinguda fa pensar en un “ambient propici” perquè l’acord sigui acceptat.

El ministre de Sanitat ha reconegut que la Comunitat de Madrid viu una “situaciĂł especial” a causa de la mobilitat i la densitat de poblaciĂł. Illa ha assegurat que, a banda de l’acord presentat aquest dimecres i que s’aplicarĂ  indistintament a totes les ciutats de mĂŠs de 100.000 habitants, el govern espanyol treballarĂ  un “pla especĂ­fic” amb la Comunitat de Madrid. Per ara, el ministre valora que l’acord amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel DĂ­az Ayuso, ĂŠs “una bona notĂ­cia per a tots els madrilenys”.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (30-9-2020)

92 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: