SÁNCHEZ CERTIFICA UN COP MÉS A ARAGONÈS EL “NO” AL REFERÈNDUM I REBUTJA TERMINIS A LA TAULA

Dues idees clau: les posicions estan “molt allunyades” i la taula de diàleg ha de treballar “sense pressa però sense pausa”. Són les que ha volgut traslladar Pedro Sánchez després de reunir-se durant gairebé dues hores amb el president Pere Aragonès al Palau de la Generalitat, abans de reactivar el fòrum de negociació entre l’Estat i la Generalitat. Des de la galeria gòtica, el president del govern espanyol ha tornat a certificar el seu no a les dues principals propostes de la delegació catalana: el referèndum d’autodeterminació i la llei d’amnistia per als represaliats pel procés.

En roda de premsa després de la trobada, el president espanyol ja ha volgut advertir, malgrat la cordialitat, que les “posicions estan molt allunyades” i que això requerirà temps. “Estem assolint acords sectorials en múltiples àmbits, però tenim posicions molt diferents en l’àmbit de com resoldre aquesta crisi”, ha constatat el dirigent socialista. “Ni el referèndum ni l’amnistia no són possibles”, ha assegurat, deixant clar que “el president del govern sempre respectarà la legalitat democràtica ni l’ordre constitucional”. Ha anat més enllà i ha advertit que “el que sigui Espanya ho hauran de decidir tots els espanyols, no només una part”.

Davant d’això, el president Sánchez ha insistit en la seva “agenda per al retrobament”, que ha lliurat actualitzada amb els avenços al president Aragonès. Aquesta agenda recull fins a 44 demandes dels presidents Mas, Puigdemont i Torra al llarg de l’última dècada, menys la del referèndum. Unes demandes que “no han tingut més resposta que el silenci” fins ara. Aquesta agenda, ha reblat, “amplia l’horitzó”, perquè “no només aborda el futur polític de Catalunya, sinó també àmbits com les infraestructures, el creixement econòmic, l’educació, la sanitat o els serveis socials”.

I, si bé ha constatat la distància de les posicions, Pedro Sánchez també ha explicat que tots dos han coincidit que “la taula és el millor camí per a acostar posicions i trobar solucions”. Dit això, el president espanyol ha afegit que “els problemes de Catalunya no van començar ahir ni es resoldran demà”. I que cal “treballar sense pressa però sense pausa, sense terminis”. Ha insistit en aquesta línia que “cal avançar sense posar dates”. Una idea que contrasta amb els dos anys de marge pactats entre ERC i la CUP per a la investidura de Pere Aragonès.

“Tenim l’esperança que puguem arribar a una solució pactada”, ha desitjat el president del govern espanyol. “Això serà molt positiu”, ha conclòs.
L’absència de Junts

Preguntat de forma reiterada per l’absència d’un dels quatre partits integrants de la taula, Junts per Catalunya, el president espanyol ha evitat polemitzar amb la formació de Carles Puigdemont. S’ha limitat a dir que “el govern espanyol respecta profundament les decisions del Govern de la Generalitat”, que és qui ha de definir la composició de la seva delegació. “L’important és que ens posem a treballar”, ha volgut treure-hi ferro.
Informa:ELNACIONAL.CAT (15-IX-2021)

133 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: