SÁNCHEZ ELUDEIX EL DEBAT CATALÀ PER CAPTAR VOTS I MOBILITZAR L’ELECTORAT

Els estrategs electorals de Pedro Sánchez tenen als despatxos molt subratllat el marc en què ha de discórrer la seva campanya fins al 28- A: “El tema és Espanya, no Catalunya”. I el president del Govern central i líder del PSOE se cenyeix així cada dia al guió. Aquesta setmana amb mítings a Màlaga, Salamanca, Zamora, ahir a Cartagena, avui a Almeria i demà a Jaén i Còrdova, Sánchez manté fora del seu discurs electoral la qüestió catalana i el debat territorial, i també l’ Espanya federal i l’ Estat plurinacional, unes qüestions que ja tenen acreditat un gran efecte desmobilitzador en amplis sectors de l’electorat socialista i progressista a Espanya. Sánchez tampoc no va fer cap al·lusió a Catalunya aquest dimecres, quan va presentar a Madrid els seus 110 compromisos “amb l’ Espanya que vols”.

 

 

Neutralitzada tota amenaça per la seva esquerra, ja que aquell temut sorpasso de Podem només sembla un mal somni del passat, Sánchez esprem el seu paper d’única opció de g overn espanyol per a l’electorat progressista davant la por del retorn d’una dreta que ara veuen “radicalitzada” per la ultradreta. I assumeix una bateria de compromisos electorals d’un “gran impacte social”. Revestit, a més, del perfil presidencial i institucional que li atorga el seu mandat a la Moncloa des de fa nou mesos, aposta per “unes posicions molt marcades de centre”. L’objectiu, com repeteix a cada míting, és aconseguir una majoria que li permeti revalidar la presidència del Govern central, per a la qual cosa ha de captar tot el vot possible al centreesquerra i una gran mobilització de l’electorat progressista. “La pregunta d’a­questes eleccions no és Catalunya, és Espanya”, insisteixen els seus estrategs.

 

Primer, Espanya

 

Per tant, Sánchez circums­criurà el debat català als mítings que faci a Catalunya. El primer d’aquesta intensa precampanya en què està immers des que va convocar les eleccions del 28- A serà aquest diumenge a Tarragona. Precisament una de les circumscripcions, juntament amb Barcelona, amb què a la direcció del PSOE auguren que el PSC tornarà a ser la primera força en les eleccions generals a Catalunya.

El ministre José Luis Ábalos, secretari d’organització de Ferraz i coordinador amb Iván Redondo del comitè electoral del PSOE, va justificar ahir aquesta estratègia de campanya de Sánchez d’eludir el debat català, davant la insistència del PP, Ciutadans i Vox de situar-lo cada dia a primera plana. “Nosaltres no volem treure rèdit del que d’altres estan utilitzant per confrontar, separatistes i separadors”, va explicar Ábalos a Telecinco.

 

 

No obstant això, les declara­cions del líder del PSC, Miquel Iceta, en què admetia que caldria habilitar mecanismes per al cas que un 65% dels catalans reclamés la independència, van donar carburant a l’ofensiva de la dreta i van entorpir l’estratègia de Sánchez. Ábalos ho va admetre: “El company Iceta és molt donat a fer reflexions, però en aquest context de confrontació electoral és inapropiat”.

Informa:LAVANGUARDIA.COM (29-3-2019)

445 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: