SÁNCHEZ ES REUNIRÀ AMB TORRA ABANS QUE ARRIBI LA INHABILITACIÓ DE TORRA PEL TS

“ Habemus Govern!”, va celebrar ahir Pedro Sánchez quan, després de transmetre al Rei i explicar a la Moncloa la composició i línies mestres del seu nou executiu, va mantenir una xerrada informal amb la premsa. “Jo estic molt content”, va reconèixer el president.

Però abans de posar en marxa el seu nou mandat ja se li amunteguen les urgències i els compromisos, amb la qüestió de Catalunya com una de les grans prioritats. Sánchez va reconèixer que, en la conversa telefònica amb què va reprendre la interlocució amb Quim Torra abans de la investidura, ja va demanar el president de la Generalitat que li donés uns dies de marge abans de tenir la reunió que tots dos van acordar. “Ara tindrem uns dies intensos”, es va excusar el president del Govern central. Després que avui prenguin possessió dels seus càrrecs tots els vicepresidents i ministres, demà se celebrarà el primer Consell de Ministres per aprovar els decrets sobre l’estructura del nou govern, i divendres es tornarà a reunir el gabinet, ja per llançar les primeres mesures del seu nounat mandat.

Però Sánchez es va mostrar convençut que farà la reunió amb Torra, fins i tot abans que es posi en marxa la taula de negociació entre els governs d’ Espanya i Catalunya compromesa en l’acord d’investidura amb Esquerra Republicana en el termini de quinze dies des que es formés el seu nou executiu. “No tinc problema de quedar amb Torra, a Madrid o a Barcelona, en funció de les agendes”, vare assegurar Sánchez. Precisament, que la cita tingués lloc altre cop a Barcelona va ser la proposta que li va fer Torra a l’última conversa telefònica que van tenir.

Ara bé, Sánchez va deixar clar que la cita tindrà lloc abans que arribi la inhabilitació prevista de Torra per part del Tribunal Suprem (TS), i al marge que ja l’hagi acordat la Junta Electoral Central (JEC). “Estem en un Estat de dret”, va argumentar Sánchez, que no va veure inconvenient de reunir-se ara amb el president de la Generalitat. “La seva situació no s’aclarirà fins més endavant”, va advertir sobre la resolució del TS.

LA CITA amb el president
“No tinc cap inconvenient de quedar amb Torra, a Madrid o Barcelona”

En canvi, Sánchez encara no va voler avançar si ell mateix s’asseurà a la taula de diàleg entre governs: “Ja veurem”. La previsió, no obstant això, apunta que la delegació del govern d’ Espanya a l’esmentada taula de negociació l’encapçali la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ahir present a primera fila, durant la declaració institucional de Sánchez a la Moncloa, només flanquejada per Iván Redondo i per Félix Bolaños, és a dir, els homes del president.

El que sí que va assegurar després Sánchez és que ell mateix pilotarà tota la negociació per intentar encarrilar la qüestió catalana durant aquesta legislatura que ara comença. No en va, es tracta d’un dels principals reptes del seu mandat, i que el determinarà en bona mesura. El president va advertir que en aquesta tasca també hi estaran totalment implicats la mateixa Carmen Calvo, així com, segons va especificar, el nou ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la flamant ministra de Política Territorial, Carolina Darias. Sánchez va assenyalar que el nou ministre de Sanitat, el català Salvador Illa, també tindrà un paper important en aquesta qüestió. De fet, el líder del PSOE va assegurar que el secretari d’organització del PSC tindrà “un pes polític específic” en el seu nou gabinet, que anirà més enllà de les responsabilitats relatives a la cartera de Sanitat. El mateix passa amb el ministre de Transport, José Luis Ábalos, també secretari d’organització del PSOE.

En canvi, el ministeri de Política Territorial de Darias, segons Sánchez, “no és només Catalunya”. D’aquesta cartera en dependrà la interlocució del Govern espanyol amb totes les comunitats autònomes, i l’organització de les conferències de presidents autonòmics, que Sánchez està entossudit que recuperin el caràcter anual.

Més enllà de la qüestió catalana, Sánchez va rebutjar que la quarta vicepresidència que finalment tindrà el seu gabinet hagi estat un primer element de fricció amb el seu soci de coalició governamental, Pablo Iglesias, que ocuparà la vicepresidència segona. El president va justificar que amb Iglesias només havia negociat la part de l’estructura del govern que li correspon a Unides Podem. “No tinc cap problema amb en Pablo”, va insistir Sánchez, traient ferro que l’estructura final del gabinet hagi pogut incomodar Unides Podem, que no en va tenir cap notícia prèvia.

EL SOCI DE LA COALICIÓ
“No hi ha problemes amb en Pablo, les friccions seran amb l’oposició; moltes”

D’aquesta manera Sánchez va descartar que en aquest primer govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem hi hagi d’haver friccions. “Les friccions seran amb l’oposició; moltes”, va ironitzar el president.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (13-1-2020)

235 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: