SÁNCHEZ ESTUDIA CONCEDIR ELS INDULTS QUAN ELS PRESOS TINGUIN EL TERCER GRAU

El govern espanyol estĂ  determinat però vol rebaixar el cost polĂ­tic dels indults als presos polĂ­tics. Per aquest motiu, segons ha avançat Catalunya RĂ dio, des de La Moncloa estan estudiant la possibilitat de concedir la mesura de grĂ cia quan els dirigents independentistes ja gaudeixin del tercer grau penitenciari. Des de l’entorn de Pedro SĂĄnchez creuen que ajudaria a rebaixar el cost polĂ­tic de l’operaciĂł. Això podria ser, tal com s’apunta en els Ăşltims dies, entre finals de juny o principis de juliol.

La Generalitat disposa fins al 14 de juliol per a concedir el nou règim penitenciari, que ĂŠs quan farĂ  sis mesos de l’Ăşltima revisiĂł. Abans d’aquesta data, les juntes de tractament es reuniran per a probablement proposar el tercer grau per als nou presos polĂ­tics, que serĂ  ratificat per la Generalitat. Seria en aquest moment, aprofitant que ja serien al carrer, que el govern espanyol apostaria per concedir l’indult i evitar la imatge dels presos sortint immediatament de la presĂł.
SĂĄnchez n’assumeix el cost

La tempesta ha estat colossal, tant de la dreta i l’extrema dreta com de barons i vells dirigents socialistes. Però Pedro Sánchez sembla determinat a concedir els indults als presos polítics independentistes. Ahir ho va reiterar des d’Alcalá de Henares, on va celebrar una cimera amb el govern populista de Polònia. Des del paranimf de la universitat, el president espanyol va insistir que cal “recomençar” i “transitar d’un mal passat a un futur millor”. I va assumir-ne assumit l’eventual cost polític.

Preguntat justament per l’hipotètic cost polític d’indultar els dirigents independentistes, el president del govern espanyol va negar la major: “Ajudar a resoldre els problemes no representa un cost. El cost per al país seria deixar les coses enquistades”. Dit això, va tirar enrere fins al seu discurs d’investidura, on va parlar de “desjudicialització” i de “reprendre la via de la política”. Això significa, per a Sánchez, “tornar a la senda del diàleg, la negociació i el pacte dins els marges que ens permet la Constitució”.
Junqueras a la taula de diĂ leg?

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, preguntada per l’hipotètica participaciĂł d’Oriol Junqueras a la taula de diĂ leg, la portaveu MarĂ­a JesĂşs Montero s’ha limitat a dir que “efectivament els governs designen les persones que han d’acudir”. Per tant, no ha tancat la porta a la presència del president republicĂ . Però ha considerat que valorar-ho ara seria “especulatiu” i ha dit que preferirien que fossin membres del Govern. En la primera i Ăşnica trobada, però, hi havia dirigents que no eren consellers, com Marta Vilalta, Josep Maria JovĂŠ o Josep Rius.
Informa:ELNACIONAL.CAT (2-6-2021)

302 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: