S√ĀNCHEZ FLIRTEJA ARA AMB LA LLEI DE SEGURETAT NACIONAL I APUNTA ELS MOSSOS

Falten pocs dies perqu√® surti la sent√®ncia del Tribunal Suprem i el to de Pedro S√°nchez va augmentant. Si aquest diumenge, a la Festa de la Rosa del PSC a Gav√†, no va dir-ne el n√ļmero, aquesta setmana el president del govern espanyol en funcions ja no se n’amaga i flirteja p√ļblicament amb l’aplicaci√≥ de l’article 155 a Catalunya -es podria fer amb el govern en funcions, segons S√°nchez-, amb la llei de seguretat nacional i no descarta prendre el control dels Mossos d’Esquadra.

Aquest dimecres, el president espanyol ha fet un pas m√©s i ha delimitat els tres “principis b√†sics” per intervenir un altre cop l’autogovern de Catalunya: fermesa democr√†tica, proporcionalitat i unitat dels partits. En una entrevista a Arag√≥n TV, ha defensat que si la unilateralitat de les forces independentistes torna a trencar l’Estatut i la Constituci√≥, el govern espanyol haur√† d’actuar amb “fermesa democr√†tica i recuperar l’autogovern”. Per√≤ tamb√© ha subratllat que √©s molt important la proporcionalitat i ha afegit que l’executiu “no vol posar m√©s gasolina al foc”.

S√°nchez ha assegurat que la seva voluntat √©s teixir complicitats i no polaritzar m√©s. I per tant, davant un eventual aplicaci√≥ del 155 a Catalunya, ha subratllat que seria molt important, al marge de tenir la legitimitat parlament√†ria, que el conjunt de catalans i espanyols entenguessin per qu√® s’ha d’aplicar la suspensi√≥ de l’autogovern.

El tercer element per aplicar el 155 √©s, segons el l√≠der del PSOE, que tingui el consens de les diferents forces pol√≠tiques. I sobre aquesta q√ľesti√≥ ha recordat que ell va donar suport com a cap de l’oposici√≥ al 155 del govern de Mariano Rajoy. “Hi havia coses amb qu√® no estava d’acord per√≤ em vaig mossegar la llengua”, ha explicat.

Ara per ara, S√°nchez tindria el suport que reclama per intervenir de nou Catalunya. Tant PP com Ciutadans insisteixen di√†riament en la necessitat d’aplicar el 155, intervenir els Mossos i, des de la detenci√≥ i empresonament de set membres dels CDR, tamb√© aplicar la llei de seguretat nacional, un procediment m√©s senzill que la suspensi√≥ de l’autogovern.

Llei de seguretat nacional? “El govern estudia tots els escenaris”

El govern espanyol no descarta l’aplicaci√≥ de la llei de seguretat nacional a Catalunya i estudia “tots els escenaris”, segons han apuntat fonts de la Moncloa i els ministres Marlaska i Robles. L‚Äôexecutiu espanyol recorda que la seva responsabilitat √©s “analitzar i contemplar” qualsevol possible resposta als “desafiaments que hi ha per davant i la necessitat de sortir del bloqueig i donar estabilitat al pa√≠s”.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que “la situaci√≥ est√† per estudiar tots els escenaris des del punt de vista pol√≠tic i jur√≠dic”. “Som un govern constitucionalista que no acceptarem que hi hagi una vulneraci√≥ de l‚Äôordenament constitucional”, ha afirmat. Tamb√© el ministre de l‚ÄôInterior, Fernando Grande-Marlaska ha apuntat que “el govern est√† analitzant, estudiant i observant la realitat de Catalunya i actuar√† en la forma oportuna, en el moment que fos prec√≠s i sempre conforme amb l’ordenament jur√≠dic”.

Advert√®ncies a l’espera de la sent√®ncia

Les advert√®ncies del govern espanyol ja s√≥n pr√†cticament di√†ries quan falten pocs dies perqu√® es faci p√ļblica la sent√®ncia. L’objectiu, apaivagar la possible resposta de l’independentisme; una resposta que, m√©s enll√† de mobilitzacions ciutadanes, es desconeix quina traducci√≥ tindr√† en l’esfera institucional. De moment, partits i entitats criden a la mobilitzaci√≥ “pac√≠fica” i “desobedient”, desmarcant-se sempre de tot marc de viol√®ncia.

La declaraci√≥ ahir del Govern tamb√© anava en aquest sentit, situant-se sempre en el car√†cter “c√≠vic” del moviment i en el rebuig a opcions m√©s contundents. I la fotografia que han promogut l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), √ímnium Cultural, JxCat, ERC i la CUP no s’ha tradu√Įt, encara, en propostes concretes.
informa:NACIODIGITAL.CAT (2-10-2019)

299 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: