SÁNCHEZ FLIRTEJA ARA AMB LA LLEI DE SEGURETAT NACIONAL I APUNTA ELS MOSSOS

Falten pocs dies perquè surti la sentència del Tribunal Suprem i el to de Pedro SĂĄnchez va augmentant. Si aquest diumenge, a la Festa de la Rosa del PSC a GavĂ , no va dir-ne el nĂşmero, aquesta setmana el president del govern espanyol en funcions ja no se n’amaga i flirteja pĂşblicament amb l’aplicaciĂł de l’article 155 a Catalunya -es podria fer amb el govern en funcions, segons SĂĄnchez-, amb la llei de seguretat nacional i no descarta prendre el control dels Mossos d’Esquadra.

Aquest dimecres, el president espanyol ha fet un pas mĂŠs i ha delimitat els tres “principis bĂ sics” per intervenir un altre cop l’autogovern de Catalunya: fermesa democrĂ tica, proporcionalitat i unitat dels partits. En una entrevista a AragĂłn TV, ha defensat que si la unilateralitat de les forces independentistes torna a trencar l’Estatut i la ConstituciĂł, el govern espanyol haurĂ  d’actuar amb “fermesa democrĂ tica i recuperar l’autogovern”. Però tambĂŠ ha subratllat que ĂŠs molt important la proporcionalitat i ha afegit que l’executiu “no vol posar mĂŠs gasolina al foc”.

SĂĄnchez ha assegurat que la seva voluntat ĂŠs teixir complicitats i no polaritzar mĂŠs. I per tant, davant un eventual aplicaciĂł del 155 a Catalunya, ha subratllat que seria molt important, al marge de tenir la legitimitat parlamentĂ ria, que el conjunt de catalans i espanyols entenguessin per què s’ha d’aplicar la suspensiĂł de l’autogovern.

El tercer element per aplicar el 155 ĂŠs, segons el lĂ­der del PSOE, que tingui el consens de les diferents forces polĂ­tiques. I sobre aquesta qĂźestiĂł ha recordat que ell va donar suport com a cap de l’oposiciĂł al 155 del govern de Mariano Rajoy. “Hi havia coses amb què no estava d’acord però em vaig mossegar la llengua”, ha explicat.

Ara per ara, SĂĄnchez tindria el suport que reclama per intervenir de nou Catalunya. Tant PP com Ciutadans insisteixen diĂ riament en la necessitat d’aplicar el 155, intervenir els Mossos i, des de la detenciĂł i empresonament de set membres dels CDR, tambĂŠ aplicar la llei de seguretat nacional, un procediment mĂŠs senzill que la suspensiĂł de l’autogovern.

Llei de seguretat nacional? “El govern estudia tots els escenaris”

El govern espanyol no descarta l’aplicaciĂł de la llei de seguretat nacional a Catalunya i estudia “tots els escenaris”, segons han apuntat fonts de la Moncloa i els ministres Marlaska i Robles. L’executiu espanyol recorda que la seva responsabilitat ĂŠs “analitzar i contemplar” qualsevol possible resposta als “desafiaments que hi ha per davant i la necessitat de sortir del bloqueig i donar estabilitat al paĂ­s”.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat que “la situaciĂł estĂ  per estudiar tots els escenaris des del punt de vista polĂ­tic i jurĂ­dic”. “Som un govern constitucionalista que no acceptarem que hi hagi una vulneraciĂł de l’ordenament constitucional”, ha afirmat. TambĂŠ el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska ha apuntat que “el govern estĂ  analitzant, estudiant i observant la realitat de Catalunya i actuarĂ  en la forma oportuna, en el moment que fos precĂ­s i sempre conforme amb l’ordenament jurĂ­dic”.

Advertències a l’espera de la sentència

Les advertències del govern espanyol ja sĂłn prĂ cticament diĂ ries quan falten pocs dies perquè es faci pĂşblica la sentència. L’objectiu, apaivagar la possible resposta de l’independentisme; una resposta que, mĂŠs enllĂ  de mobilitzacions ciutadanes, es desconeix quina traducciĂł tindrĂ  en l’esfera institucional. De moment, partits i entitats criden a la mobilitzaciĂł “pacĂ­fica” i “desobedient”, desmarcant-se sempre de tot marc de violència.

La declaraciĂł ahir del Govern tambĂŠ anava en aquest sentit, situant-se sempre en el carĂ cter “cĂ­vic” del moviment i en el rebuig a opcions mĂŠs contundents. I la fotografia que han promogut l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, JxCat, ERC i la CUP no s’ha traduĂŻt, encara, en propostes concretes.
informa:NACIODIGITAL.CAT (2-10-2019)

244 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: