SÁNCHEZ JA PREPARA UN 155 SOCIOSANITARI PERMANENT

“Sánchez ja prepara un 155 sociosanitari permanent ”
El president del govern espanyol treballa en un nou decret fruit de l’acord amb Ciutadans per a gestionar de manera centralitzada la sortida de l’estat d’alarma
( PERE MARTÍ )
Centralisme. La pandèmia centralista del govern espanyol anirà més enllà de l’estat d’alarma i, fins i tot, de la crisi sanitària causada pel coronavirus. Sánchez va prometre a les comunitats autònomes que tornaria les competències segrestades per l’estat d’alarma durant la fase 3 del desconfinament, però ja prepara un nou decret per a regular la ‘nova normalitat’ que s’aprovarà a la reunió del govern espanyol de dimarts que ve. Aquest decret és fruit del pacte que va fer el PSOE amb Ciutadans per a garantir que després de l’estat d’alarma no hi hauria ‘privilegis’ i no es deixaria a les mans de les comunitats autònomes la gestió d’una pandèmia que, segons els signants de l’acord, no entén en fronteres.

La declaració de l’estat d’alarma va significar el segrest de les competències de Sanitat, Interior i Mobilitat a les comunitats autònomes, cosa que en el primer cas va portar problemes de gestió contra el coronavirus, desprovisionament i manca d’informació. Aquestes competències, que en el cas de sanitat són exclusives de les comunitats autònomes, teòricament les han de recuperar abans no acabi l’estat d’alarma, que serà el 21 de juny, després de la pròrroga aprovada ahir al congrés espanyol. Però Sánchez va anunciar des de l’hemicicle que dimarts aprovaria un nou decret per a fixar ‘un marc d’actuació comú’ per a tot l’estat per a garantir una sortida ‘ordenada’ a l’estat d’alarma, i serà vigent fins que no hi hagi un vaccí per al coronavirus, cosa que no és prevista fins l’any que ve, pel cap baix.

El decret, que ja prepara el Ministeri de Sanitat espanyol, tracta de camps molt diversos, del transport fins al comerç, passant, evidentment, per la sanitat, que en principi són competència de les autonomies. Entre les matèries que regularà, hi ha el manteniment de les distàncies entre les persones als espais públics, les normes de seguretat a l’hoteleria, als comerços i als llocs de feina, el funcionament de les escoles mentre no hi hagi el vaccí i l’obligatorietat de dur màscares, com ja passa ara. Com a gest de cortesia, el govern espanyol té previst de consultar les autonomies en el consell interterritorial de Salut, un organisme multilateral on Catalunya i el País Valencià tenen el mateix pes que Extremadura o la Rioja, i que fins ara ha fet tasques consultives, no pas executives, i té una clara voluntat harmonitzadora.

Una vegada aprovat al consell de ministres de dimarts que ve, el govern espanyol haurà de dur el text al congrés abans de trenta dies perquè sigui validat. El govern de Pedro Sánchez no té majoria per a fer-lo avançar, i el suport de Ciutadans és insuficient si no compta amb el PNB o l’abstenció d’ERC. El contingut del decret és inassumible, no per un partit que es digui independentista, sinó simplement per un d’autonomista. Si s’aprova, les competències de la Generalitat de Catalunya tornaran a ser mutilades i segrestades pel govern espanyol sense termini, durant mesos en el millor dels casos, fins que no hi hagi un vaccí. Arran de l’amenaça d’un 155 sociosanitari perpetu, l’independentisme hauria de fer front comú al congrés espanyol per a frenar-lo. Però com s’ha vist aquesta setmana, els interessos de partit passen per damunt de l’interès de país.
Informa:VILAWEB.CAT (5-6–2020)

267 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: