SÁNCHEZ NO EN FA PROU AMB L’ABSTENCIÓ D’ERC PER LA INVESTIDURA

La decisió d’ERC d’abstenir-se a la investidura de Pedro Sánchez encara no és suficient perquè el candidat del PSOE quadri tots els números i sigui investit dimarts per majoria simple a la segona volta. La gran fragmentació del congrés espanyol resultant de les eleccions del 10-N ha situat els partits petits, que només tenen un diputat a la cambra, en una posició de privilegi que pot decantar la balança.

Poca estona després de fer-se públic l’acord d’ERC amb el PSOE i l’abstenció dels republicans, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) ha anunciat que votaria en contra de Sánchez perquè al pacte amb els republicans no s’hi menciona la constitució espanyola. En canvi, el diputat de Nova Canàries votarà a favor de Sánchez després que aquest mateix vespre ho hagi acordat l’executiva. Compromís també ha anunciat avui el seu vot favorable.

Per a Sánchez és decisiva, en primer lloc, l’abstenció d’EH Bildu. L’esquerra abertzale va sotmetre a la seva militància si calia abstenir-se per a donar llum verda a la investidura. El resultat de la consulta es coneixerà demà a les 12.30 i és previsible que les bases es decantin per l’abstenció, tot i que el PSOE no ha negociat res amb Bildu.

Tres vots decisius encara no decidits

A hores d’ara Sánchez té garantits els vots favorables del PSOE, Unides Podem, el PNB, Més País, Nova Canàries i Compromís, que sumen 165 ‘sí’. Al costat del ‘no’ hi ha el PP, Vox, Ciutadans, JxCat, la CUP, Navarra Suma i el PRC, que també sumen 164 vots. A aquests comptes cal afegir les abstencions d’ERC i la probable d’EH Bildu.

Així doncs, els tres vots decisius que s’han de decidir encara corresponen a Coalició Canària, Terol Existeix i el BNG. És previst que CC decideixi demà el sentit del seu vot, mentre que Terol Existeix té pendent una última reunió amb el PSOE demà mateix. Per la seva banda, el BNG ha declarat que transita entre l’abstenció i el vot en contra i ho condiciona a l’atenció que presti el PSOE a l’agenda gallega.

Per tant, Sánchez necessita que almenys un d’aquests tres diputats voti a favor i un altre s’abstingui per a aconseguir una majoria simple amb 166 vots, sempre que EH Bildu també decideixi d’abstenir-se. Qualsevol altra combinació l’abocaria a perdre la investidura.

Informa:VILAWEB.CAT (2-1-2020)

298 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: