SÁNCHEZ NO FA NI UNA SOLA REFERÈNCIA A CATALUNYA AL CERCLE D’ECONOMIA DE SITGES

El líder del PSOE i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha aterrat aquest dissabte a la reunió del Cercle d’Economia de Sitges damunt d’un confortable coixí en què l’entitat que encarna elit econòmica barcelonina, l‘Upper Diagonal, ha evitat ni tan sols incomodar-lo demanant-li respostes sobre el pols polític que viu el país. El president no ha fet ni una referència explícita a la situació catalana durant la seva intervenció i el responsable del Cercle, Juan José Bruguera, no li ha plantejat cap pregunta al respecte, la qual cosa ha provocat malestar entre els representants del món econòmic i empresarial presents a la sala de l’hotel de Sitges on se celebren la reunió anual.

Precisament, la de Sánchez era la intervenció més esperada a les jornades de Sitges, on durant dos dies la situació política catalana ha centrat els titulars dels debats.

Dijous, en la jornada inaugural, el president, Quim Torra, va cridar els empresaris a implicar-se en defensa de la democràcia davant la repressió de l’Estat i a favor d’un referèndum. L’endemà, el president de Foment, Josep Sànchez Llibre, va reclamar el Govern que abandonés la via unilateralitat per afavorir una sortida al conflicte, mentre que el vicepresident Pere Aragonès va instar l’executiu espanyol a recuperar la taula de diàleg que es va plantejar el desembre passat a la cimera de Pedralbes i va obrir la porta a negociar el nou finançament.

En presentar la intervenció, Bruguera ha apuntat la preocupació sobre aquest tema i ha instat el president espanyol a apostar pel diàleg i l’acord per evitar que el conflicte s’enquisti. Això no obstant, Sánchez ha ignorat la preocupació dels empresaris.  El president no ha fet cap referència a la reivindicació catalana, més enllà d’algun advertiment velat en el sentit que no es pot “aixecar murs i fronteres” en una “democràcia consolida” i “exemplar” com l’espanyola.

La decepció ha estat evident i la intervenció ha estat acollida tot just amb aplaudiments protocol·laris. Els presents no amagaven que confianven que Sánchez aprofités el final d’un llanguíssim període electoral per plantejar propostes i recollir la mà estesa el dia anterior pel Govern català.

Però el que ha acabat per desbordar la perplexitat de la sala ha estat que tampoc el president del Cercle li ha plantejat cap qüestió sobre Catalunya en el torn de preguntes. Ni ha preguntat directament ni ha recollit cap pregunta del públic en aquest sentit.

MALESTAR ALS PASSADISSOS

El malestar s’ha fet patent als passadissos de les jornades, alguns dels assistents asseguraven que sí hi havia preguntes sobre Catalunya i han retret que el Cercle les havia “filtrades”. “Les preguntes estaven pactades”, lamentava un empresari, mentre un destacat representant del món econòmic català titllava de “covarda” l’actitud del Cercle.

Esperaven a Sánchez a la porta de l’hotel on se celebren les jornades el president del Cercle i la ministra Nadia Calviño. Dins de l’hotel la plana major del PSC, amb Miquel Iceta al capdavant i el president José Montilla i l’exvicepresident Narcís Serra entre d’altres. També el conseller delegat d’Aena, Maurici Lucena, i el delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro.

Entre els assistents, representants dels dos grups mediàtics barcelonins, Godó i Zeta, amb el nou editor al capdavant, Javier Moll. Però també el qui serà el proper president del Cercle, Javier Faus, i Carles Tusquets, un dels grans derrotats en les recents eleccions a la Cambra de Barcelona, i el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

Des de la primera fila, seguien la intervenció el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el director general de LaCaixa, Jaume Giró, el conseller delegat de Caixa Banc Gonzalo Gortázar, el nou editor de Zeta, Javier Moll, entre d’altres.

Quan ha entrat a la sala on havia de pronunciar la conferència, el president espanyol s’ha dirigiti a saludar el president de Foment, Josep Sànchez-Llibre, que el dia anterior havia emplaçat el govern a renunciar a la via unilateral.

Això obstant, la centrada que li havia preparat el responsable de la patronal catalana s’ha quedat sense rematada, perquè, després de fer una intervenció molt genèrica i no rebre cap pregunta al respecte, Sànchez ha marxat acompanyat del mateix acollidor núvol en què havia entrat. I sense donar cap explicació sobre la resposta que pensa donar a Catalunya.

377 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: