SÁNCHEZ NO HA COMPLERT RES SOBRE LA TAULA DE DIÀLEG

( PERE MARTÍ )
Discrepàncies. El govern espanyol afirma gairebé cada dia que convocarà la taula de diàleg amb el govern català durant el mes de juliol, però no hi posa data sinó inconvenients. Ara Pedro Sánchez diu que la condició és que Junts per Catalunya i ERC resolguin les diferències. És cert que les dues formacions independentistes tenen discrepàncies estratègiques i que no comparteixen l’entusiasme a l’hora d’assistir a la taula de diàleg. Per als republicans és clau per a validar la seva opció pel diàleg amb el govern espanyol i per a la formació de Quim Torra és purament instrumental, per a constatar que dins Espanya no hi ha solució al conflicte català perquè no s’accepta el dret d’autodeterminació. Però si es tractés de parlar del referèndum acordat i de l’amnistia, com es va dir al començament, les discrepàncies desapareixerien.

El problema de la taula de diàleg no són les diferències entre els membres del govern català, sinó l’absència d’ordre del dia compartit, d’agenda que estableixi de què s’ha de parlar i en quines condicions s’apliquen els acords. Només s’ha reunit una vegada, el 26 de febrer, i la sessió següent del març –havien de ser mensuals– fou ajornada per la crisi del coronavirus. Durant tres mesos ningú del govern espanyol no ha mogut ni un dit per fer-la per via telemàtica, com han fet els consells de ministres i les reunions dominicals de l’executiu. Durant aquests tres mesos, el govern espanyol no ha fet arribar a la Generalitat cap document, ni esborrany ni proposta de continguts, que va ser un dels pocs acords a què van arribar a la reunió bucòlica de la Moncloa. De fet, dels quatre acords a què es va arribar el 26 de febrer no se n’ha complert cap: ni s’ha reunit mensualment, ni s’ha creat el grup de treball integrat per una delegació de cada part, ni s’ha començat a treballar en cap esborrany ni ha calgut donar seguretat jurídica als acords perquè no n’hi ha. Amb l’excusa del coronavirus no n’hi ha prou per a justificar aquesta paràlisi. El motiu és un altre.

Enmig del procés d’acostament a Ciutadans per a aprovar el pressupost de l’estat espanyol, la taula és un entrebanc per a Pedro Sánchez. De fet, quan va pactar la pròrroga de l’estat d’alarma amb el partit d’Inés Arrimadas, una de les condicions era que la taula no es tornaria a reunir. Però amb ERC, en la darrera pròrroga, va pactar de reunir-la en canvi de l’abstenció dels republicans. Per tant, per a desfer aquest embolic, Sánchez necessita trobar tota mena d’excuses per a no convocar-la i, de passada, traslladar la culpa a la part catalana, fer veure que és l’independentisme que no vol dialogar. Les diferències entre Junts per Catalunya i ERC són la primera excusa, però en vindran més, com el rebuig del mediador. Després dels tres mesos de pandèmia s’ha demostrat que Sánchez no tan sols no té cap intenció de tocar el model d’estat sinó que a més no té principis. Si el diàleg amb el govern espanyol ha de ser seriós, necessita un mediador que aixequi acta, perquè Sánchez ha demostrat que pot prometre una cosa i la contrària. Proposar un mediador no és posar bastons a les rodes del diàleg, és mirar de donar un mínim de rigor a les converses.

El govern català i els partits independentistes hauran d’actuar amb intel·ligència les setmanes vinents perquè no han de descartar que el PSOE els vulgui fer responsables de la ruptura del diàleg. A Sánchez li interessa més pactar el pressupost amb Ciutadans i la prova és que ja ha fet arribar les instruccions als seus socis de Podem perquè s’hi posin bé. Sap que el preu que li demanarà Arrimadas serà molt més baix que no el que li demanarà ERC en pre-campanya electoral. I amb un cost d’imatge molt inferior que no el que tindria si ‘cedís’ amb els independentistes. El PSOE demana que ERC i Ciutadans no es vetin mútuament per pactar el pressupost, com si fossin compatibles l’ultranacionalisme espanyol de dretes i l’esquerra independentista. En política pot passar de tot, però no sembla viable que ERC i Ciutadans puguin votar el mateix pressupost a les portes d’unes eleccions catalanes.
Informa:VILAWEB.CAT (18-6-2020)

232 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: