SÁNCHEZ TREU PIT DE LA “DESESCALADA” INDEPE: ” NINGÚ A EUROPA EM PARLA DE CATALUNYA “

Sánchez treu pit de la desescalada independentista: «Ningú a Europa em parla de Catalunya»
El president espanyol descarta abstenir-se si el PP guanya el 23-J perquè no hagi de governar amb Vox, tot i que considera que els darrers pactes regionals entre els conservadors i l’extrema dreta “han fet retrocedir el país 20 anys”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tret pit de la desescalada del moviment independentista català com a reclam per a les eleccions espanyoles del pròxim 23 de juliol. En una entrevista a la Cadena Ser, el cap de l’executiu ha assegurat que el panorama amb el qual es va trobar el 2017 era el d’una Catalunya que aprovava una declaració unilateral d’independència i, en canvi, avui, l’escenari és ben diferent: “Defensen la unitat d’Espanya”, ha resumit el socialista convençut que la situació al país està “canalitzada”.

A parer seu, la majoria de catalans i catalanes el que volen és superar el procés i, per això, ha considerat que l’important és “continuar consolidant la vida de diàleg polític i de respecte a la constitució”. Sánchez ha opinat que quan va entrar a la Moncloa es va trobar un Estat immers en una “crisi territorial molt greu”. De fet, ha precisat que la imatge que donava el govern del popular Mariano Rajoy al món “feia minvar Espanya, que perdia influència”. Contràriament, ha apuntat que en l’actualitat “cap líder europeu” li pregunta sobre Catalunya, cosa que ha exhibit com tot un èxit de la seva gestió.

Les tres propostes de PP i Vox
“En 20 dies hem retrocedit 20 anys”, amb aquesta frase ha tingut prou Sánchez per il·lustrar, a parer seu, el que simbolitzen els últims pactes territorials entre PP i Vox. Segons el president espanyol, “el preocupant no és que Vox s’estigui posant còmode a les institucions, sinó que el PP s’hagi fet d’ultradreta i hagi assumit en bona part aquests marcs ideològics de Vox”. El líder socialista ha opinat que la proposta de la dreta, en el seu conjunt, es vertebra en tres eixos: negar la violència masclista, treure les banderes LGTBI dels edificis públics i afeblir el diàleg social.

Sobre unes hipotètiques noves regles del joc que va proposar el mateix líder conservador, Alberto Núñez Feijóo, també en una entrevista a la Ser, de deixar governar el partit més votat per no necessitar Vox o els independentistes, Sánchez s’ha limitat a dir que és una oferta “curiosa” perquè representa que guanyi sempre la dreta. Ha opinat que no és un pacte real i mostra d’això és el que ha passat a Extremadura. “Són paraules boniques si tinguessin significat, però la ciutadania ha entès perfectament que governaran junts, és igual la força que tinguin”, ha etzibat Sánchez al cap de l’oposició, que també ha volgut rebutjar rotundament el lema de la dreta, que considera que ha situat el marc mental de les eleccions en un Espanya o Sánchez. “Aquest argument és molt perillós. Faig un balanç molt positiu del govern de coalició, que ha hagut de liderar el país en circumstàncies molt complicades”, ha defensat l’home al capdavant de la Moncloa.


Missatge als indecisos

Sánchez tampoc ha volgut perdre’s l’oportunitat de dirigir-se als sempre crucials indecisos. “Si estàs preocupat per l’economia, davant aquestes proclames de derogació del que funciona, compte, perquè espatllarem el motor de l’economia espanyola, que va fantàstica”, ha alertat sobre els últims anuncis de Feijóo de fer marxa enrere, per exemple, de la reforma laboral. El socialista no contempla, almenys públicament, un escenari en el qual perdi les eleccions. “S’està mobilitzant l’electorat progressista, tenim la responsabilitat de guanyar les eleccions i combatre el govern de les dretes”, ha animat.

Finalment, Sánchez s’ha referit a les seves polèmiques paraules sobre el feminisme que encara la ministra d’Igualtat, Irene Montero. En una entrevista recent, el president espanyol va lamentar que la visió de la igualtat entre homes i dones de la ministra incomodés els seus amics de 50 anys. Sobre això, el líder del PSOE ha reiterat que el feminisme, com a moviment transformador i veu de tota la societat, “ha d’articular discursos amplis en els quals han de liderar les dones i acompanyar els homes”. Sí que ha fet marxa enrere, però, en què ha de ser un moviment incòmode, però ha volgut destacar que el full de serveis de l’executiu que ha liderat “és notable” en aquest aspecte, amb la gran ombra de la llei del només sí és sí.

Amb tot, Sánchez no ha volgut marxar sense admetre el motiu pel qual va convocar eleccions. Després de les municipals, tant ell com el seu model de país van quedar tocats. Necessitava -i necessita- “legitimació política i social forta per encarar el que vingui, grans oportunitats i grans desafiaments”. El 23-J vol contrastar què pesa més: la seva visió d’Espanya o la de Feijóo.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (27-VI-2023)

104 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: