S√ĀNCHEZ, UN IRRESPONSABLE I TORRA, UN PRESIDENT MOLT ACTIU

“El govern dels irresponsables ”
( AGUST√ć COLOMINES )

Espanya t√© un govern irresponsable i tanmateix √©s responsable, si m√©s no en part, de les m√©s de sis mil morts que ja s‚Äôha cobrat la pand√®mia. Les declaracions dels responsables governamentals des que va comen√ßar la crisi sanit√†ria han estat un festival d‚Äôincongru√®ncies. Al principi semblava que ho encaraven b√©. Fins i tot vaig escriure-ho, per√≤ de seguida es va veure que ni Salvador Illa √©s un bon ministre, ni tan sols un bon pol√≠tic, i que el doctor Fernando Sim√≥n i el seu equip un dia diuen una cosa i l‚Äôendem√† una altra. La sensaci√≥ d‚Äôindefensi√≥ √©s molt alta. L‚ÄôEstat fa una exhibici√≥ exagerada d‚Äôun militarisme impropi de les democr√†cies consolidades per tapar la inefici√®ncia de les decisions que pren. De fet, si hi rumien un mica, aquesta crisi est√† demostrant que Espanya √©s un estat fallit, amb una crisi m√ļltiple profunda. Que la monarquia hagi estafat els espanyols cinquanta vegades m√©s que la fam√≠lia Pujol els catalans i que no passi res, ja √©s una mostra de la corrupci√≥ moral que acompanya la fi del r√®gim del 78. La reprovaci√≥ hauria de ser un√†nime, per√≤ els primers a tapar-ho s√≥n el PSOE i Podemos.

El govern de coalici√≥ progressista espanyol est√† en crisi. Amb cada compareixen√ßa p√ļblica que fa, Pedro S√°nchez s‚Äôenfonsa una mica m√©s. En la darrera intervenci√≥, en la qual va acceptar, sense recon√®ixer-ho, la posici√≥ del president Torra sobre el confinament total, S√°nchez no va poder evitar que es not√©s que no sabia com fer front a la pand√®mia. No t√© lideratge pol√≠tic, per√≤, √©s que, a m√©s, no t√© els diners per pal¬∑liar els efectes econ√≤mics de la pand√®mia. El govern progressista es va gastar m√©s de quatre milions d‚Äôeuros en propaganda patri√≤tica i m√©s de mig mili√≥ per comprar uns tests inservibles. A qui ha d‚Äôestranyar que, davant un govern que gasta els diners i se no sap com, el ministre de Finances holand√®s, Wopke Hoekstra, hagi posat el crit al cel? Als alemanys i als holandesos els comen√ßa a passar com als catalans amb el d√®ficit fiscal i la subvenci√≥ permanent de la inefici√®ncia. Quan alguna cosa est√† podrida, la pudor s‚Äôescampa.

L’Estat fa una exhibició exagerada d’un militarisme impropi de les democràcies consolidades per tapar la ineficiència de les decisions que pren

Aquesta crisi tindr√† efectes molt grans, no en tinc cap dubte. Efectes macroecon√≤mics. Per√≤, de moment, aquesta setmana s‚Äôacaba el mes de mar√ß i l‚Äôimportant per als ciutadans ser√† la microeconomia. Despr√©s de quinze dies de confinament d‚Äôuna bona part de la poblaci√≥, amb les botigues tancades i les petites i mitjanes empreses a mig gas, qu√® ha fet el govern progressista? Doncs enganyar-nos. El govern espanyol va anunciar amb tota la pompa que les empreses passaven a tenir prohibit l’acomiadament de treballadors a causa del coronavirus, per√≤ el decret que es va publicar dissabte al Butllet√≠ Oficial de l’Estat deia una cosa ben diferent. Les empreses, per tant, s√≠ que podran acomiadar, per√≤ hauran de pagar 33 dies per any treballat a l’empleat (en comptes dels 20 dies que es paguen en el cas dels acomiadaments procedents). Aquest √©s un exemple dels molts enganys que difon el govern S√°nchez-Iglesias, que desmenteixen els escarafalls del president de la patronal catalana, Josep S√°nchez Llibre, que una vegada m√©s ha demostrat fins a quin punt l‚Äôempresariat que representa √©s egoista i insolidari. Calen mesures socials i financeres reals per no empobrir la poblaci√≥ i no engegar a fer punyetes tot el sistema.

Ahir diumenge, el president Quim Torra va participar en la reuni√≥ telem√†tica dels l√≠ders auton√≤mics amb el president espanyol i va presentar-hi una llista de demandes que, un cop assolit el confinament, vagi m√©s enll√†. En concret, Torra va reclamar establir una renda de ciutadania per a treballadors i aut√≤noms, aix√≠ com suspendre el pagament d’impostos com l’IVA, l’IRPF i l’impost de societats, les cotitzacions a la Seguretat Social i el pagament de quotes d’aut√≤noms. Torra tamb√© va demanar augmentar la liquiditat de les empreses ‚ÄĒespecialment de les pimes‚ÄĒ, establir una morat√≤ria en el pagament de cr√®dits i hipoteques, suspendre el pagament de subministraments b√†sics, ampliar les condicions de for√ßa major perqu√® les empreses puguin accedir als ERTO, eliminar l’objectiu de d√®ficit i el sostre de despesa perqu√® comunitats i ens locals puguin endeutar-se per fer front a la crisi, i establir mecanismes de finan√ßament i de liquiditat per als territoris. √Čs obvi que Torra no podr√† aplicar a Catalunya aquestes mesures si el govern S√°nchez-Iglesias no les assumeix. De moment, per√≤, Torra ja ha rebut el suport de la presidenta socialista de les Illes Balears, Francina Armengol.

El govern espanyol és irresponsable, però a Catalunya el president està molt actiu. I això és d’agrair. Estaria bé, doncs, que el Parlament estigués a l’altura de les circumstàncies i que el president Roger Torrent permetés la compareixença telemàtica del president Torra per donar explicacions. Hi guanyaria tothom i serviria per injectar a la ciutadania la confiança que no sap transmetre el tàndem Sánchez-Iglesias.
Informa:ELNACIONAL.CAT (30-3-2020)

202 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: