SÁNCHEZ VOL ESCAMPAR EL VERÍ ESPANYOLISTA AMB ELS PACTES DE LA MONCLOA

” A Madrid no se puede ”
( SALVADOR COT )
A Gabriel Rufian se li pot criticar el que es vulgui, però no la claredat. ERC havia iniciat un -arriscadíssim- itinerari de diàleg amb el govern Sánchez-Iglesias sempre i quan estiguessin en disposició de reformar el règim polític derivat de la restauració monàrquica. Ho van intentar -com abans ho havia fet Quim Torra- i han arribat, com diu el portaveu d’ERC a Madrid, a la mateixa conclusió de sempre. No hi ha la més mínima voluntat de moure’s ni un centímetre i es tracta de “blanquejar” el règim. En aquest sentit, el govern suposadament d’esquerres ha equiparat la lluita contra el virus a la unitat d’Espanya i els uniformes militars han saturat els informatius de les televisions de Madrid. Tots som soldats d’Espanya, ens diuen.

Pedro Sánchez ha vist en la pandèmia una segona oportunitat de liderar el nacionalisme espanyol i ha rescatat la idea d’uns nous pactes de la Moncloa com els que van donar legitimitat al règim borbònic del 78. Uns acords entre partits amb seu a Madrid, sindicats majoritaris a l’Estat i patronals de l’estàblishment que permeti donar un nou impuls legitimador al sistema polític més autoritari i ineficient d’Europa Occidental. Igual que a finals dels anys setanta, ERC torna a ser expulsada del tauler de joc, aquesta vegada acompanyada per la nombrosa representació del PNB, JxCat, BNG, Bildu i la CUP. Torna a imposar-se la majoria demogràfica de l’Espanya espanyola.

S’ha acabat el diàleg i torna a emergir l’eterna raó d’Estat. Això, amb el govern més progressista imaginable a la Moncloa. La pandèmia ha posat Espanya, una vegada més, davant del mirall.
Informa:ELMON.CART ( 9-4-2020 )

200 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: