l president espanyol i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha amenaçat amb la intervenció altre cop de Catalunya amb l’article 155 de la Constitució si adopta la via unilateral. Sánchez s’ha expressat en aquests termes en una entrevista que publica aquesta tarda El Periódico.

Aquest és el moment de l’entrevista on Sánchez parla d’aplicar el 155:

-Amb els llaços el Govern Torra ha creuat per primer cop la línia vermella de la legalitat. Tem que la Generalitat explori una altre cop el camí de la unilateralitat?

-Aquest camí ja saben on porta. L’Estat democràtic i de dret ha demostrat tenir en la Constitució elements suficients per restaurar qualsevol trencament uniulateral del marc estatutari i constitucional. Els qui plantegin la unilateralitat hauran d’explicar als seus ciutadans per què ho fan.

 

-Està parlant del 155.

 

-Sí, estem parlant del 155, un instrument perfectament legítim, constitucional i homologable a altres democràcies semblants a la nostra. Si la Generalitat torna a la unilateralitat, el govern d’Espanya actuarà amb serenitat, calma i proporcionalitat. Però això no està en la nostra voluntat, sinó just al contrari. Volem curar les ferides, no aprofundir en elles com fa l’independentisme i també la dreta, amb la seva proposta d’un 155 permanent i sense consens, que suposaria el qüestionament del nostre Estat autonòmic. No em ve al cap un despropòsit més gran.

Pedro Sánchez descarta a més repetir intents de diàleg com el de la declaració de Pedralbes, amb el Govern. “No m’agrada ensopegar dues vegades en la mateixa pedra”, indica al·ludint al fet que el diàleg va esclatar quan es va començar a parlar d’un possible relator intermediari.

El líder socialista s’ha desmarcat de les declaracions que va fer el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en el sentit que s’hauria de trobar una solució política si l’independentisme arriba al 65% dels vots, posteriorment matisades. “La democràcia no és llançar una moneda a l’aire, a veure si surt cara o creu”, argumenta el líder del PSOE, i posa l’exemple del referèndum del Brexit al Regne Unit per descartar aquesta opció.

El president espanyol proposa com a solució només el diàleg dins del marc de la Constitució.