l president espanyol i candidat del PSOE, Pedro S√°nchez, ha amena√ßat amb la intervenci√≥ altre cop de Catalunya amb l’article 155 de la Constituci√≥ si adopta la via unilateral. S√°nchez s’ha expressat en aquests termes en una entrevista que publica aquesta tarda El Peri√≥dico.

Aquest √©s el moment de l’entrevista on S√°nchez parla d’aplicar el 155:

-Amb els llaços el Govern Torra ha creuat per primer cop la línia vermella de la legalitat. Tem que la Generalitat explori una altre cop el camí de la unilateralitat?

-Aquest cam√≠ ja saben on porta. L’Estat democr√†tic i de dret ha demostrat tenir en la Constituci√≥ elements suficients per restaurar qualsevol trencament uniulateral del marc estatutari i constitucional. Els qui plantegin la unilateralitat hauran d’explicar als seus ciutadans per qu√® ho fan.

 

-Està parlant del 155.

 

-S√≠, estem parlant del 155, un instrument perfectament leg√≠tim, constitucional i homologable a altres democr√†cies semblants a la nostra. Si la Generalitat torna a la unilateralitat, el govern d’Espanya actuar√† amb serenitat, calma i proporcionalitat. Per√≤ aix√≤ no est√† en la nostra voluntat, sin√≥ just al contrari. Volem curar les ferides, no aprofundir en elles com fa l’independentisme i tamb√© la dreta, amb la seva proposta d’un 155 permanent i sense consens, que suposaria el q√ľestionament del nostre Estat auton√≤mic. No em ve al cap un desprop√≤sit m√©s gran.

Pedro S√°nchez descarta a m√©s repetir intents de di√†leg com el de la declaraci√≥ de Pedralbes, amb el Govern. “No m’agrada ensopegar dues vegades en la mateixa pedra”, indica al¬∑ludint al fet que el di√†leg va esclatar quan es va comen√ßar a parlar d’un possible relator intermediari.

El l√≠der socialista s’ha desmarcat de les declaracions que va fer el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en el sentit que s’hauria de trobar una soluci√≥ pol√≠tica si l’independentisme arriba al 65% dels vots, posteriorment matisades. “La democr√†cia no √©s llan√ßar una moneda a l’aire, a veure si surt cara o creu”, argumenta el l√≠der del PSOE, i posa l’exemple del refer√®ndum del Brexit al Regne Unit per descartar aquesta opci√≥.

El president espanyol proposa com a solució només el diàleg dins del marc de la Constitució.