“SANCHIS ÉS ATILA. PER ON TREPITJA A TV3 NO TORNA A CRÉIXER MAI MÉS L’HERBA “

“Sanchis és Atila. Per on trepitja a TV3 no torna a créixer mai més l’herba”
EXCLUSIVA: Des de TV3, una veu autoritzada ens destripa els mals que pateix la cadena i que l’està enfonsant: Des de l’externalització de programes a productores a la direcció del polèmic Sanchis

La persona que ens parla treballa a TVC. M’ensenya un carnet, amb la seva foto i el seu nom i cognoms, graciosament tapats amb cinta. No em sona. Podria ser un bidell o un cap de Departament, però un parell de detalls en els complements que calça, sobretot, un, en el que un entès em van dir com distingir una falsificació d’un autèntic, em fan adonar que toca calés i que el seu sou deu ser notable.

No sé el nom. Tampoc li pregunto. No cal tampoc inventar-ne de ficticis ni utilitzar inicials. No sé a quin Departament ubicar aquesta persona. L’únic que podria oferir és una descripció física (que no donaré) i dir-ne el gènere, però utilitzarem el neutre, i cadascú que s’imagini el què vulgui.

Després de gairebé una hora de conversa, o millor dit, parar les orelles i escoltar, arribo a la conclusió que no manté l’anonimat per por. És una persona forta, que desprèn seguretat i confiança. Se li escapa, és inevitable, alguna frase, adjectiu o argot, que dona una idea de per on es deu moure i fins i tot, quines filies polítiques té. Tinc molt clar, a quins 3 partits segur que mai votarà, en el cas que ho faci. També se li escapa el seu club de futbol preferit, una informació del tot insubstancial pel reportatge.

Després de presentar-me on m’havia indicat i asseure’m al lloc acordat, l’espero una estona. Segurament, ha comprovat que era jo -li havia descrit el meu físic i quina samarreta lluiria- o simplement, ha arribat tard. Un cop fetes les presentacions, ensenyats els respectius carnets professionals, li pregunto per què de tots els mitjans que hi ha a Catalunya ens ha contactat. Ens diu que fa mesos que ens observa i ens llegeix. Que som l’únic mitjà que parlem clar sobre què passa a TV3 . Que pensa que no som com altres periodistes que ens faran callar amb una col·laboració. En aquest punt, em sorprèn perquè alaba Víctor Amela. Segons ell, malgrat que considera que no encerta en cap dels seus judicis sobre TV3, com a mínim, sí que té l’honestedat de dir sempre el què pensa i “disparar amb bala” (m’anoto l’expressió) contra la casa, sobretot contra un programa, ‘FAQS’.

Ja que el cita li pregunto per aquest programa. Vull saber què en pensa. Me’l qualifica: “Vergonya”. A continuació, em diu moltes més coses, algunes que no puc demostrar i em suposarien problemes si les explico, sobretot, perquè només es poden contrastar si et passen una gravació on se’n parlés àmpliament o els mateixos al·ludits em diguessin “efectivament, té raó. És així”.

M’apunto el següent raonament: “Un programa d’actualitat com ‘FAQS’ l’hauria de realitzar TV3, mai externalitzar-ho. És un error. Un error i un descrèdit. Apunta-ho bé, un insult cap als serveis informatius. S’hauria de fer amb personal de la casa. Periodistes i experts. Tenim gent, molts cops cares gens conegudes i inèdites fins i tot a televisió, que en saben més, s’expliquen millor i són més telegènics que els que porten a plató. Creu-me que si ens regalessin el control del ‘FAQS’ durant un sol dia, deixant fins i tot, com a concessió, la Cristina Puig de presentadora, el públic comprovaria el rigor i la qualitat dels homes i dones de la televisió catalana, i se sentirien orgullosos”.

Li pregunto el perquè mantindria la Puig com a conductora amb un equip 100% de la cadena. “No t’equivoquis. No he dit això. La Puig és una foteta. Es creu més llesta que ningú. Menysprea determinats convidats. Per molt que ho intentis, si tens aquesta naturalesa i penses que el que tens davant és un tros de merda, no pots estar mitja hora d’entrevista, intentant dissimular. A ella, se li acaba notant. Fixa-t’hi el pròxim cop que vegis ‘FAQS’.

Tot seguit, parla de Ramon Cotarelo i del seu pas recent pel programa i de la topada que va tenir amb la presentadora en directe, i també de com es va anar fent la bola grossa i va acabar a Twitter amb dures acusacions del politòleg contra ella. “Cotarelo en va parlar a Twitter i efectivament, tenia raó, la Puig se’n fotia d’ell, no el podia veure”.

No deixo anar encara ‘FAQS’ i li pregunto, obertament, perquè creu que aquest programa no s’ha fet des del dia 1 des d’informatius o entreteniment (desconec els departaments de TV3). “No interessa a la direcció i també cal fer pensar a l’espectador que el talent es troba a fora i s’ha de pagar a preu d’or. D’ençà que va uns anys Isona Passola va reclamar un pas endavant de la Corpo com a pal de paller del sistema audiovisual català, i que donés aixopluc a les productores, un punt en què puc coincidir, la directora de llavors, Mònica Terribas, s’ho va agafar al peu de la lletra, però va escurçar aquest abecedari, de l”a’ a l”Ara’ i va incorporar bàsicament productores d’un mateix entorn mediàtic. No s’ha repartit amb prou feines joc, es fan programes que efectivament es podrien realitzar des de la casa com ‘FAQS’ i s’utilitzen recursos de la televisió, es munten fora macroplatós, i s’organitzen programes megalòmans, suposo que a la mida dels egos dels seus presentadors com ‘Nexes’, que no tenen cap sentit, ni són atractius per l’audiència, i que no valen el que s’inverteix i el seu retorn és escàs”.

Després passem a un punt que destacàvem en un dels articles sobre TV3 detonants d’aquesta trobada, la presència de Vicent Sanchis, des que va entrar a l’empresa el 2017, moderant debats de candidats a les diferents conteses electorals o entrevistant els tres últims presidents de la Generalitat, els seus respectius vicepresidents, i els tres caps de l’oposició, dos de Ciutadans, un del PSC. “Aquí no és original. Ja ho feia Joan Oliver o Mònica Terribas, però Sanchis ni és Oliver ni encara menys Terribas. La meva opinió? Tots tres haurien d’haver estat als despatxos, no a plató.

“El problema és que només amb la llum d’una làmpada no ‘se’ls veu’, necessiten molta més exposició mediàtica, i per Sanchis, havent vist el què ha fet a l’empresa en quatre anys (“res”, diu), és molt més llaminer sortir amb els focus de plató il·luminant-lo, que rendir comptes al Parlament o al CCMA. A més se l’ha contractat per dirigir un gegant com TV3, d’aquí ve l’error. No és el mateix, amb tots els meus respectes, dirigir la redacció d’un diari com l”Avui’, amb què? 50 persones en plantilla? O una revista com ‘El Temps’, que no en deu tenir ni una dotzena. A la Corpo, si ens comptem tots, som 2.000, la majoria de la tele. Ell què ha fet al món de la tele? Donar la seva opinió i dirigir Barça TV. En el sector privat, el seu currículum haguera anat directament a la trituradora de documents. Aquí el fem director i com que no en sap dirigir, què fa? Aparta tothom i es fot ell a fer entrevistes i moderar debats. Ho deixo aquí, perquè em bull la sang”.

Després, sense citar l’autor original de la frase, en pronuncia una que remet automàticament a una de les frases més conegudes i repetides de José María García,: “Vicent Sanchis no ha vingut a potenciar TV3. Ha vingut a promocionar-se. Fora de TV3 fa molt fred i ell un cop acabi vol ‘escalfar-se’ amb tertúlies, columnes d’opinió i segons l”Sport’ o ‘El Mundo Deportivo’, no cal que patiu per ell, que ja ho té fet amb Barça TV per ser-ne el nou director”.

(Diu de quin equip de futbol és), però Laporta si el que busca és excel·lència aquí no la trobarà. Sí que tindrà, a dojo, màrqueting del mateix personatge, xerrameca incessant i si cal, les trucades dels ‘padrins’ per felicitar-lo per la contractació del ‘fillol'”.

Li pregunto pels “padrins”. Em diu que repassi el seu currículum i que és tan simple com sumar “dos i dos”. Efectivament, fan quatre. Tirant d’aquesta trajectòria, li pregunto si amb el seu nomenament, hi va tenir a veure cert nom que apareix tres cops relacionat amb Sanchis, i que ha estat vinculat a TV3 i al Barça. S’ho pensa, i em diu, poc segur de la resposta “crec que no. Per sort, tothom ha vist ja com és. Espera”. Dubta, agafa mòbil, consulta Google, busca una data i un fet, el detonant d’aquest “tothom ha vist ja com és”. La troba a Viquipèdia. Canvia d’opinió: “Segurament, sí”.

Em diu que no s’havia arribat a plantejar qui l’havia col·locat al capdavant de TV3, però sí la seva missió: “Un dia mig de broma, quan sonava o l’acabaven de nomenar, vaig pensar ‘un tertulià del Bastè, és una ‘Minobis’, ve a TV3 per foragitar tothom i fer que fitxem per 8TV. Pensa que llavors hi havia en Cuní i l’Arús, i no se sabia el que vindria després (l’acomiadament del primer només uns mesos després). També vaig dir el mateix d’en (Eugeni) Sallent -exdirector de Rac1 i posteriorment de TV3-. I respecte fitxar per aquella televisió, quan recordes les condicions laborals i el sou que oferien quan era CityTv, explicat per companys que hi van treballar, creu-me que se’t lleven les ganes”.

“Minobis” és Montserrat Minobis (1942-2019). Una coneguda periodista radiofònica, exdegana del Col·legi de periodistes, amb uns curiosos canvis d’ideari polític, d’Unió a Nacionalistes d’Esquerra, per acabar sent considerada pròxima ICV. Va ser nomenada directora de Catalunya Ràdio el 2004 i va durar un sol any. La frase “si funciona no ho toquis” no li devien ensenyar a les classes de periodisme, i va decidir “tocar-ho tot”.

Se la considera la culpable de la marxa a Rac1 d’en Jordi Bastè el 2004, i d’en Toni Clapès, el 2005, un moviment que el 2009, després de dos anys d’en Bastè al capdavant d”El món a Rac1′ i de pujades continuades a l’EGM, va provocar un canvi d’hegemonia radiofònica que encara dura avui. Catalunya Ràdio deixava de ser la cadena més escoltada i preferida dels catalans i cedia el seu testimoni a Rac1.

En aquest sentit, Tomàs Guasch, col·laborador del ‘Versió Rac1’ durant molts anys, anomenava a l’estudi 1, “Estudi Montserrat Minobis”, circumstància que provocava el malestar de Clapès i amb la que insinuava que aquesta casa li devia el seu lideratge a l’antiga directora de Catalunya Ràdio per haver facilitat el fitxatge a la competència dels dos locutors més seguits del país.

Després d’aquests apunts sobre Minobis, i malgrat que, malauradament, el panorama audiovisual català no dona per una televisió alternativa privada de masses com ho han demostrat les experiències de Flaix TV, 8tv, Canal Català o El Punt Avui TV, i per tant, fora de TV3 no hi ha res, la pregunta és obligada: “Penses que Sanchis és la ‘Minobis’ de TV3?”. “Sanchis és pitjor. És Atila. Per on trepitja a TV3 no torna a créixer mai més l’herba”.

“Tal com dieu vosaltres a una de les informacions que heu publicat, no ha fet res, absolutament res que mereixi ser recordat. Passarà sense pena ni glòria. Això sí, s’ho passa d’allò més bé rebent els polítics al plató per després entrevistar-los o fer que debatin, amb ell al mig, fent de divo”. “És ‘divo’ el malnom d’en Sanchis a la casa?”. Resposta: “No, se m’ha ocorregut ara i no el faré servir mai més. Però de tenir-ne un seria ‘Atila’, sense cap mena de dubte”.
Informa:RACOCATALA.CAT (18-VII-2021)

180 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: