SANCHIS TIRA LA TOVALLOLA AMB ELS NENS I RELEGA A L’OSTRACISME EL FUTUR DE TV3

A TV3 li interessa acontentar els majors de 60 anys amb Esport3, sense tenir els drets d’emissi√≥ de cap competici√≥ important, per√≤ dona com a perduts els majors de 6, la que hauria de ser l’audi√®ncia sobre la qual s’hauria de sustentar el futur de l’emissora. Per aquests √ļltims, els hi ofereix una programaci√≥ de segona categoria amb s√®ries ja vistes, d’altres de poca qualitat, quan no directament sense di√†legs per estalviar-se el cost del doblatge.

Aix√≠ ho ha manifestat a Rac1, el director de la televisi√≥ p√ļblica catalana Vicent Sanchis a ‘El m√≥n a Rac1’ despr√©s d’un cara a cara amb el col¬∑laborador i cr√≠tic de televisi√≥, V√≠ctor Amela. Un duel on s’ha pogut lluir i exhibir la seva superioritat argumentativa i intel¬∑lectual davant d’un Amela que s’havia preparat l’encontre recopilant els t√≤pics m√©s tronats de l’espanyolisme contra la cadena i els seus professionals, descontextualitzant frases pronunciades per col¬∑laboradors, malinterpretant enquestes del CAC i oferint mitges veritats, que Sanchis ha desmuntat una a una amb una facilitat esbala√Įdora, deixant en evid√®ncia al pret√®s expert que deu haver agra√Įt quan Jordi Bast√® ha donat per acabat el debat i ha donat pas al nou director de TVE a Catalunya, Oriol Nolis.

Tornant al xoc de generacions en relaci√≥ amb el consum televisiu plantejat per l’actual m√†xim dirigent de l’emissora p√ļblica, el tarann√† anal√≤gic dels majors justificaria un canal tem√†tic esportiu, mentre la situaci√≥ de nadius digitals dels menuts i adolescents, barraria el pas a potenciar-ne un de dirigit a ells. Malgrat les minses audi√®ncies d’Esport3, Sanchis creu que aqu√≠ hi entra la vocaci√≥ de servei p√ļblic amb el qual va ser pensat TV3, mentre que en el dels segons, per aquests no cal ni fer un esfor√ß en repensar el model caduc de l’actual Club Super3, perqu√® consumeixen tot el contingut a trav√©s de les plataformes de v√≠deo en demanda i Youtube.

En aquesta ocasi√≥, almenys Sanchis s’ha abstingut de titllar “d’imb√®cils” als qui demanen un Club Super3 potent o el retorn del 3xl.net. Segons Sanchis, competir amb 8 canals juvenils m√©s, integrats a aquests serveis de demanda, √©s impossible perqu√® copen tota l’oferta televisiva. El que no diu Sanchis √©s que tampoc competeixen pels drets d’emissi√≥ ni els resums de la Lliga, la Champions, l’Eurocopa o la Copa del M√≥n, i nom√©s parlem de futbol, perqu√® en la resta d’esports, amb l’excepci√≥ de l’hoquei patins, el futbol sala o el handbol, la situaci√≥ no √©s pas miillor. Malgrat aquesta situaci√≥ de no tenir cap dret de res, aix√≤ no els priva de tenir un canal tot el dia parlant-ne, aconseguint a canvi unes audi√®ncies irris√≤ries. Qui vol veure un canal d’esports, que no ofereix esports, nom√©s gent parlant d’esports?

Seguint aquest raonament, i potser amb m√©s motiu, les r√†dios s√≥n el principal motor de la informaci√≥ esportiva en catal√†, i l’audi√®ncia segueix les retransmissions de partits a trav√©s d’elles, ja sigui perqu√® la plataforma que els emet inclou Rac1 o Catalunya R√†dio a les seves opcions d’√†udio o perqu√® el teleespectador abaixa el volum de la televisi√≥ i sintonitza la seva emissora preferida. En aquest sentit, aquestes empreses han apostat per la r√†dio esportiva en catal√† i han triomfat. perqu√® no troben cap mena de compet√®ncia en les televisions. Si hom vol escoltar un matx en catal√†, recorre a la r√†dio.

Per qu√® TV3 no copia aquest model radiof√≤nic en el camp infantil? Ja que les plataformes no ho fan, no es fa fort en el n√≠nxol de ser l’√ļnica televisi√≥ que ofereixi contingut infantil i juvenil en catal√†? No acostaria aquesta opci√≥, juntament amb un canal a Youtube i material audiovisual atractiu, als m√©s joves? No es rejoveniria l’audi√®ncia i es captarien nous p√ļblics? Ning√ļ a Sant Joan Desp√≠ veu que amb aquesta capitulaci√≥ aboquen a les noves generacions a consumir producci√≥ en castell√† i es corre el perill que deixin de considerar el catal√† com un idioma per veure ficci√≥? No han seguit milers de joves catalans, ‘Merl√≠’, ‘Les de l’hoquei’ o m√©s enrere ‘Polseres vermelles’, per la televisi√≥ del menjador de casa o l’habitaci√≥? No ser√† que la difer√®ncia la marca el fet d’oferir unes propostes en llengua catalana, de qualitat, pensades i dirigides a aquest p√ļblic, i no l’actual graella formada per productes menors que en alguns casos s√≥n dif√≠cilment digeribles fins i tot per un nano de 6 anys?

La funci√≥ p√ļblica de Televisi√≥ de Catalunya tamb√© s’hauria de demostrar permetent que les noves generacions de catalans disposin d’un canal on puguin accedir a bones produccions, nacionals i internacionals, fetes en la seva llengua.

Convidar a Vicent Sanchis per allisar V√≠ctor Amela √©s tot un espectacle radiof√≤nic. Convidar-lo per parlar del futur de TV3, quan es troba a la rampa de sortida i √©s una figura molt q√ľestionada pels seus treballadors, √©s un error. Aquests, per cert, esperen que el nou plec de condicions per escollir el nou director, els hi porti un professional independent i de traject√≤ria.

El substitut de Sanchis sortir√† per primera vegada mitjan√ßant concurs p√ļblic i qui el designar√† seran els membres del Consell de Govern de la CCMA, que hauran estat votats, tamb√© per primer cop, per majoria de dos ter√ßos del Parlament, sense opci√≥, com ara, d’una segona votaci√≥ en qu√® la majoria absoluta era suficient.

Amb aquest canvi, la plantilla de la televisi√≥ esperen que l’escollit ja no sigui alg√ļ que √ļnicament t√© experi√®ncia televisiva de tertuli√†, a m√©s d’un breu pas per la direcci√≥ de Bar√ßa TV i sobretot, una traject√≤ria a l’ombra d’un partit pol√≠tic, marcada pels seus anys a ‘El Observador’, fallida r√®plica pujolista a ‘La Vanguardia’, la campanya permanent contra ERC i el govern des de les p√†gines de l”Avui’ durant els 7 anys del tripartit o el seu pas per la fundaci√≥ filoconvergent Catalunya Oberta.
Informa:RACOCATALA.CAT (15-VII-2021)

81 Lectures | ‚Ä£ |
Que tothom ho sàpiga: