SANIDAD: ALT PIRINEU I ARAN, TARRAGONA I TERRES DE L’EBRE, A LA FASE 1

L’Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona entraran dilluns a la fase 1. Tal com va sol·licitar la Generalitat, el ministeri de Sanitat ha acceptat que aquestes tres regions sanitàries catalanes avancin en el desconfinament, segons ha pogut saber l’Ara. Barcelona, l’Àmbit Metropolità Nord i Sud, Catalunya Central, Girona i Lleida esperaran uns dies més. Catalunya és la comunitat encara amb més contagis i morts diàries de l’Estat, com la Comunitat de Madrid, que seguirà en la fase inicial després que Salvador Illa hagi rebutjat la polèmica proposta d’Isabel Díaz Ayuso de començar la desescalada. El ministre de Sanitat i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, compareixen aquest vespre per donar els detalls.

D’aquesta manera, als llocs on sí que s’entrarà a la fase 1 dilluns es viuran canvis substancials en la vida quotidiana. Podran obrir els petits comerços, però no els grans establiments perquè la mesura preveu espais inferiors a 400 metres quadrats. També tornen les terrasses dels bars amb limitacions d’aforament del 50%, els mercats a l’aire lliure, així com les cerimònies religioses i les vetlles. Un dels grans alleujaments per a la ciutadania és també la possibilitat de recuperar el contacte social amb grups reduïts de fins a 10 persones, tant al carrer com a domicilis, sempre que no hi hagi ningú amb simptomatologia. Tot plegat, es podrà fer dins del territori delimitat.

“No caben interessos partidistes i càlcul electoral”, ha anotat en roda de premsa aquest migdia la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, sobre el pas a la fase 1 de desconfinament. “Els fets parlen per si sols a la Comunitat de Madrid”, ha afegit, encara que ha assegurat que no ha volgut “polemitzar amb cap comunitat autònoma”. De tota manera, Montero ha volgut donar un missatge de “tranquil·litat” als madrilenys i ha assenyalat que la cogovernança dona una “garantia addicional per tenir la certesa que les institucions vetllaran per l’interès dels ciutadans”. Preguntada per si donaria suport a una moció de censura a Ayuso, Montero ha replicat que correspon al líder del PSOE a Madrid, Ángel Gabilondo, “decidir en quina mesura els fets requereixen actuacions contundents”, però que “el govern té altra feina”.

A l’Estat s’ha viscut un lleuger repunt de morts per coronavirus els últims tres dies –per sobre de 200 diaris–, i el focus continua estant a Catalunya i la Comunitat de Madrid, que són les que registren les dades més elevades. En aquest sentit, la portaveu de la Moncloa també s’ha dirigit a la ciutadania perquè l’alleujament de les restriccions no perjudiqui en l’evolució de l’epidèmia. “Hem d’extremar la prudència perquè cada pas es consolidi i no es retrocedeixi”, ha defensat la portaveu de l’executiu espanyol, que ha apel·lat al “compromís individual” de la ciutadania per mantenir les mesures de protecció.

El govern espanyol ha oficialitzat la quarta pròrroga de l’estat d’alarma en la reunió del consell de ministres extraordinari d’aquest divendres, a les portes de l’entrada a la fase 1 del desconfinament per part de la majoria de territoris de les comunitats autònomes. Així, l’estat d’alarma s’allarga de moment fins al 24 de maig, tot i que l’executiu ja ha avisat que és probable que calguin unes setmanes més. “No descartem noves pròrrogues”, ha reiterat Montero. Si aquest és el seu pla haurà de negociar-lo amb les forces del Congrés, especialment amb les que ja li van permetre aprovar la quarta pròrroga, atès que el PP va anunciar que votaria que no a una cinquena. Tanmateix, Montero ha tornat a estendre la mà a totes les formacions polítiques de cara a la gestió del covid-19 i ha demanat “deixar les diferències i els retrets per posar l’accent en el que ens uneix”. “Qualsevol aliança que ens permeti obrir els suports parlamentaris serà benvinguda”, ha comentat la portaveu en relació a la possible estabilització del suport de Cs.

Informa:ARA.CAT (8-5-2020)

262 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: