SANITAT HO AUTORITZA: TOTA L’ÀREA DE BARCELONA A LA FASE 1,DILLUNS

Les regions sanitĂ ries de Barcelona ciutat i les Ă rees metropolitanes nord i sud passaran dilluns a la fase 1. El Ministeri de Sanitat ha acceptat la peticiĂł conjunta del Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona, segons ha anunciat en roda de premsa el ministre, Salvador Illa. La Comunitat de Madrid tambĂŠ entrarĂ  en la primera fase, mentre que a Catalunya el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran, avançaran a la segona.

Illa ha explicat que el Ministeri ha mantingut el criteri d’esperar 14 dies abans de permetre avançaments de fase i ha assegurat que el govern espanyol mantindrĂ  la mateixa manera de funcionar a l’hora d’autoritzar passes endavant en la desescalada. “Mantindrem la cogovernança”, ha afirmat, fent referència a la relaciĂł amb les comunitats autònomes.

L’Ă rea de Barcelona arribarĂ  dilluns a la fase 1 desprĂŠs d’haver estat una setmana en la fase zero avançada. Els darrers dies, doncs, la capital i els municipis de les regions metropolitanes nord i sud han experimentat un relaxament de les restriccions, que ha inclòs l’obertura de comerços sense cita prèvia, el servei de prĂŠstec a les biblioteques, el funcionament de museus i llocs de culte amb aforament reduĂŻt, l’ampliaciĂł de fins a 10 persones a les vetlles funerĂ ries i la reobertura d’escoles i instituts per fer-hi tasques administratives i de desinfecciĂł.

En aquesta fase intermèdia nomĂŠs ha estat permès anar a casa d’algĂş altre en cas que fossin persones vulnerables o dependents i els bars i restaurants han pogut vendre menjar i beguda, però nomĂŠs per consumir a domicili.

Amb l’entrada en fase 1, es podran fer trobades de fins a 10 persones a les cases, bars i restaurants podran obrir les terrasses -amb una ampliaciĂł de la capacitat a Barcelona- i els gimnasos reprendran l’activitat.

TambĂŠ s’autoritzarĂ  la reobertura dels establiments comercials i locals tancats al pĂşblic per l’estat d’alarma, sempre que no superin els 400 m2 de superfĂ­cie i podrĂ  haver-hi desplaçaments entre municipis de la mateixa regiĂł sanitĂ ria, encara que no sigui per motius laborals. Com que Barcelona ciutat ĂŠs una regiĂł sanitĂ ria en si mateixa, la mobilitat per entrar-hi o sortir-hi continua limitada a la feina.

L’entrada de la Comunitat de Madrid a la fase 1 arriba desprĂŠs de setmanes de polèmica. La presidenta, Isabel DĂ­az Ayuso, fins i tot havia anunciat que denunciarĂ  la negativa del ministeri a autoritzar el canvi de fase al Tribunal Suprem.

Mentrestant a Catalunya, el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran avançaran dilluns a la fase 2. El Ministeri de Sanitat preveu eliminar les franges horĂ ries de sortides per fer passejades o esports en la fase 2 de la desescalada, però les mantindrĂ  per a col¡lectius vulnerables, com la gent gran o les persones dependents.

Als municipis que entrin en fase 2, els veĂŻns podran banyar-se a la platja o a la piscina, dinar o sopar dins d’un restaurant o celebrar un casament. A les trobades amb amics o familiars hi podran participar fins a 15 persones i es podrĂ  fer esport en franges horĂ ries mĂŠs amples. Als funerals hi podran assistir fins a 25 persones i es podran visitar els avis a les residències en casos excepcionals. TambĂŠ començaran a reobrir cinemes, teatres i monuments, però omplint nomĂŠs un terç de la seva capacitat.
Informa:NACIODIGITAL.CAT (22-5-2020)

192 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: