SANT JORDI ESQUIVA LA SETMANA SANTA I ENCARA LA JORNADA MIRANT EL CEL

El sector editorial espera facturar un 2% més dels 22 milions d’euros del 2018
( CARLES GELI )

El cavaller lector manté la seva llegenda: les vendes de llibres en les destinacions de descans d’aquesta Setmana Santa van mostrar un ritme consistent fins a la previsió de pluges i les llibreries de la capital catalana van registrar aquest Dilluns de Pasqua una notable afluència. O sigui, Sant Jordi arriba a la seva cita (més de 7,5 milions de roses i 1,2 milions de llibres) havent saltat l’obstacle de l’èxode de les vacances i afronta la seva coincidència amb la rentrée laboral (dia en el qual el sector editorial espera facturar un 2% més dels 22 milions d’euros del 2018), només pendent de la meteorologia, que amenaça amb ruixats irregulars, especialment a Girona.

Coberts ja aquest dilluns amb plàstics a l’encapotada capital catalana funcionava a última hora de la tarda com a metàfora de la por del sector llibreter (i dels floristes) a la climatologia. No hi ha respir aquest any per al cavaller Sant Jordi. Les previsions són que la jornada estigui més o menys ennuvolada, però no s’esperen precipitacions a Barcelona, Lleida i Terres de l’Ebre, mentre que sí se suposa que faran acte de presència alguns aiguats a l’àrea de Girona, especialment a la tarda.

SI EL TEMPS AGUANTA, BONA DIADA…

“Si el temps aguanta, serà una bona diada”, vaticinava un veterà llibreter barceloní. Hi havia certa eufòria en el sector perquè les vendes, sense ser espectaculars, havien mostrat vivor divendres passat i dissabte en les localitats de destinació turística, especialment a Banyoles, Palamós i Girona… fins que alguns ruixats van dissoldre la tendència. El moviment a les zones de fora de Catalunya va contrastar el llarg cap de setmana amb l’escassa activitat que es va registrar en les llibreries de Barcelona dissabte passat. Tot el contrari de la jornada de dilluns: si bé no totes ho van fer, les llibreries del centre que van obrir al públic van mostrar una bona afluència. “És possible que, amb el mal temps que ha fet aquests dies, la gent hagi tornat abans”, teoritzava una llibretera, atrafegada amb paquets de llibres cap a l’hora de dinar i amb la botiga encara amb notable trànsit de clients. Un tercer llibreter plantejava un duel inquietant: “Han estat quatre dies que la gent no ha trepitjat el lloc de treball i absentar-se per anar a mirar llibres… Veurem què pot més, si la força de la tradició o el pollastre davant de la feina acumulada”.

Com que la jornada és molt delicada per al sector del llibre (les vendes poden arribar a significar entre un 7% i un 30% de la facturació de tot l’any, segons grandària i ubicació de la llibreria), per planificació per part del Gremi de Llibreters de Catalunya no queda. Així, s’han afegit més parades de llibres per fer més atractives els carrers-connectors (Còrsega, Consell de Cent i Diagonal), implantades l’any passat per descongestionar el centre de Barcelona. És on es concentren dues terceres parts dels 210 llocs de llibres que lluirà la ciutat (380 a tot Catalunya) i per on la Guàrdia Urbana calcula que acabaran desfilant gairebé 1,2 milions de persones, especialment en tres carrers: passeig de Gràcia, rambla de Catalunya i La Rambla.

Els esforços del Consistori i dels organitzadors per anar descongestionant el centre de la ciutat, amb la creació de nous pols d’atracció com el del passeig de Sant Joan amb els llibres infantils i juvenils o els intents aquest any de donar més vida a la Diagonal, quedaran aquesta vegada mitigats pels actes de campanya de les eleccions legislatives, si bé el fet que la diada coincideixi just entre els dos debats televisats dels líders ha frenat la seva presència en la jornada.

Informa:ELPAIS.CAT (23-4-2019)

618 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: