“SANTIAGO Y CIERRA ESPAÑA”: LA JUDICATURA ESPANYOLA, EN TROMBA CONTRA EL CONSELL D’EUROPA

L’informe del Consell d’Europa, que demanava la llibertat dels presos i la retirada d’euroordres, ha ferit moltes sensibilitats en la judicatura espanyola. Se sent atacada. És per això que aquest dimecres, l’endemà dels indults, la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial ha sortit en tromba amb un comunicat aprovat per unanimitat. El CGPJ “deplora” l’informe, tant per la valoració que fa dels presos polítics com per la petició de retirada de les euroordres contra els dirigents exiliats.

El document consta de quatre punts, però només n’hi ha un de “positiu”. És el primer, on la judicatura sosté que “l’Assemblea reconeix que Espanya és una democràcia viva, amb una cultura de debat públic lliure i obert i on la simple expressió d’opinions independentistes no és motiu de persecució penal”. També afirma que s’assenyala que “l’Assemblea respecta plenament l’ordre constitucional d’Espanya”. A partir d’aquí, comencen els retrets al Consell d’Europa.

Per una banda, l’òrgan de govern dels jutges es fixa en l’apartat 9 de la moció, que diu que els presos van ser condemnats “per declaracions realitzades en l’exercici dels seus mandats polítics”. Sobre aquest punt, el CGPJ defensa que “van ser condemnats després d’un judici públic i amb totes les garanties processals”. I afegeix: “Els polítics secessionistes catalans condemnats de cap manera ho han estat per les seves idees polítiques ni per la seva lliure expressió. Tampoc pel legítim exercici del dret de reunió i manifestació en suport de les seves creences i conviccions”.

Per altra banda, la judicatura espanyola “deplora” les “recomanacions dirigides als jutges espanyols” perquè deixin sense efectes els procediments penals d’extradició contra els dirigents independentistes que es troben a l’estranger. Amb l’aprovació d’aquests enunciats, conclou el CGPJ, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa “obvia els principis de legalitat, separació de poders, independència judicial i igualtat en l’aplicació de la llei”.
L’independentisme fa pinya al CongrĂŠs

Els presos polĂ­tics ja estan en llibertat, però encara falta molt mĂŠs per a l’independentisme. I mĂŠs encara desprĂŠs del demolidor informe aprovat dilluns per l’Assemblea ParlamentĂ ria del Consell d’Europa, que demanava la llibertat dels presos però tambĂŠ la retirada de les ordres europees de detenciĂł contra els exiliats. En aquest context, ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT i la CUP han registrat avui la peticiĂł de compareixença de Pedro SĂĄnchez al CongrĂŠs dels Diputats perquè “expliqui com pensa materialitzar les demandes recollides en l’informe aprovat aquest dilluns pel Consell d’Europa”. La peticiĂł previsiblement quedarĂ  bloquejada pel PSOE.
Informa:ELNACIONAl.CAT (23-6-2021)

289 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sĂ piga: