SEGON DIA DE FORTS ALDARULLS A TOT EL PAÍS PER LA LLIBERTAT DEL RAPER HASÉL

No va servir de res que el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, supliqués ahir al migdia que les noves protestes convocades per ahir a la nit es fessin sense violència i incidents. “Cridin, insultin, si volen; protestin i queixin-se, però de manera pacífica”, va reiterar durant la compareixença per denunciar els greus incidents que van tenir lloc dimarts a la nit a Barcelona, a Girona, a Lleida i, especialment, a Vic, on una turba va atacar la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Ahir a la nit una multitud es va congregar als Jardinets de Gràcia de Barcelona, va descendir a bon ritme pel passeig i, quan va arribar a la plaça Urquinaona, van tornar a volar les llambordes, les pedres i les ampolles i van cremar barricades i contenidors.

Els disturbis es van repetir també a Lleida, a Girona i a Tarragona i van contagiar la protesta al centre de Madrid, on els antiavalots de la Policia Nacional van carregar a la Puerta del Sol.
Els esvalotadors es van voler fer forts a Urquinaona i van acabar omplint l’Eixample de barricades

Aquesta vegada, la policia catalana va repartir els equips d’ordre públic de la brigada mòbil entre Lleida, Tarragona, Girona i Vic i va deixar els caps de l’operatiu i el màxim nombre d’antiavalots a la ciutat de Barcelona. La comissaria general d’ informació, que no va saber preveure la deriva violenta de les protestes de dimarts i les multituds que es van concentrar en protesta per la detenció de Pablo Hasél, va intensificar la feina dels seus analistes i rastrejadors dels canals de comunicació habitual dels esvalotadors intentant acostar-se a la previsió del que preparaven per a la segona nit de mobilitzacions.

Però no era fàcil. Com va dir el conseller i el comissari Joan Carles Molinero, el perfil dels agitadors era una amalgama complexa de definir, i, si bé el nexe d’unió era Hasél, la seva fúria estava condicionada per l’afartament derivat de mesos de restriccions generalitzades per la pandèmia sanitària.

L’ arrencada de la protesta de Barcelona pràcticament va coincidir amb la confirmació que una de les joves ferides dimarts havia perdut un ull i que la víctima assegurava que havia rebut l’impacte d’un foam , el projectil que dispara la brigada mòbil.

Des de les primeres barricades incendiades a Urquinaona, on van provar de fer-se forts, la Brimo va trencar pràcticament sense desencotxar el gruix de la protesta que es va disgregar en múltiples grups que van cremar contenidors pels principals carrers de l’ Eixample. A Casp, Balmes, Pelai i la rambla Catalunya es van apilar mate­rials, i amb l’ajuda de líquid inflamable les fogueres van arribar a diversos metres d’alt. A Pelai els responsables del dispositiu van témer per l’afectació dels edificis. Al cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona se’l va veure en diversos moments de la nit parlar amb l’inspector en cap operatiu dels antiavalots amb què van coordinar les tasques d’extinció de les bar­ricades.

Com dimarts, les motos van ser pastura de les flames i, malgrat que la xifra d’establiments vandalitzats no va arribar als números de la nit anterior, almenys un concessionari de cotxes a Gran Via va ser assaltat.

Hores abans dels disturbis, Sàmper i Molinero van reiterar l’extrema preocupació pel nivell de violència d’alguns manifestants contra la policia i davant la vulnerabilitat de la comissaria de Vic, l’exterior de la qual va quedar
destrossat, i es van comprometre a iniciar una auditoria que valori la seguretat dels equipaments dels Mossos.

A Madrid, com a la resta de Catalunya, la protesta tampoc no va estar autoritzada. Les unitats d’ intervenció policial van utilitzar pilotes de goma i gasos lacrimògens contra els manifestants, alguns dels quals van arrencar les llambordes de la Puerta del Sol contra els agents. Les protestes es van estendre a Granada, on unes 200 persones van tallar la circulació als carrers del centre i van incendiar contenidors.

Al tancament d’aquesta edició, els Mossos havien fet 29 deten­cions a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona. A Madrid la xifra de detinguts arribava a 14.
Informa:LAVANGUARDIA.COM (18-2-2021)

257 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: