SEGONS EL CEO: ERC HA PERDUT EL 25% DE VOTANTS INDEPENDENTISTES EN 5 ANYS

L’estratègia de l’ampliació de la base funciona. Així ho mostren els resultats comparatius sobre ERC dels darrers cinc anys del Centre d’Estudis d’Opinió. De fet, el partit que ostentava l’hegemonia independentista el 2015 ha guanyat votant federalista, però ha perdut 1/4 dels votants que tenia independentistes. Així ens constata entre la segona onada del Baròmetre d’Opinió Política de 2015 – en els següents el CEO va preguntar per JxSí- i la segona onada del Baròmetre d’Opinió Política de 2020, difosa el passat 30 de juliol.

En concret, ara fa cinc anys, el 89,5% dels enquestats que asseguraven ser votants d’ERC, apostaven per convertir Catalunya en un “Estat independent”. Un percentatge similar al dels votants de la CUP, un 82,5% però ostensiblement superior al 71% dels votants de CiU.

El 2020, però, les xifres varien. Així, entre els votants d’ERC, els que defensen que Catalunya esdevingui “Un Estat independent” ha baixat fins el 63,9%. Però, en canvi, a JxCAT, que els d’ERC defineixen com a postconvergents, l’opció independentista s’ha incrementat fins el 85,1% dels seus votants. Entre els cupaires, el percentatge cau només cinc punts i se sostè en un 77,5%.

La pèrdua de suport independentista, però, s’equilibra amb els votants federalistes d’ERC. Si s’analitza el detall, al 2015, només un 6,9% dels votants d’ERC optaven per l’opció d’un “Estat dins una Espanya federal”. Un percentatge que entre els votants de CiU es més que duplicava, amb un 15,3%. Xifra similar a la dels cupaires que s’esqueia al 16,1%.

Cinc anys després, però, les tornes canvien de nou. Segons la darrera onada del CEO, un 25,3% dels enquestats que diuen votar ERC, trien que Catalunya esdevingui “Un Estat dins una Espanya federal”. Entre els votants de la CUP es manté, si fa o no fa, el mateix percentatge que el 2015, amb un 16,3%. El nombre de federalistes al món postconvergent, davalla fins el 8,9%.

Informa:ELMON.CAT (16-8-2020)

209 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: