SEGONS EL CEO: PER PRIMERA VEGADA, ELS UNIONISTES GUANYEN L’INDEPENDENTISME ( 48,3%–44%)

Per primera vegada torna a haver-hi més catalans que la rebutgen que no que la volen, la independència. Així ho assenyala el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), fet públic aquest divendres, segons el qual un 48,3% dels enquestats respon negativament a la pregunta de si desitja la independència i un 44% ho fa afirmativament. La resta no ho sap o no contesta.

El suport a la República catalana s’havia imposat els darrers mesos en els baròmetres del CEO, des de l’1-O, però en el darrer, fet just després de les eleccions espanyoles, situava el “no” lleugerament per davant. El marge d’error i la metodologia específica d’aquella enquesta, però, feia que el resultat s’hagués de llegir llavors com un empat tècnic. En aquest cas, però, sembla que el lideratge del “no” es consolida.

Aquest baròmetre també pregunta als catalans per l’estratègia que caldria afrontar per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. En primer lloc, l’opció preferida és la d'”una política de diàleg i negociació sense límits”, amb un 42,3% de les respostes, essent la preferida pels votants de JxCat (54,3%), ERC (65,6%), els comuns (57,2%) i la CUP (54,4%). Tot i això, queda molt a prop l’opció d'”una política de diàleg i negociació dins del marc de la Constitució”, amb el 39,7% de les adhesions, essent molt majoritària entre els electors de Cs (74,2%), PSC (74,7%) i PP (80%).

L’opció de la “mà dura” per part del govern espanyol és residual, amb tan sols el 3,7% de les respostes, però tampoc no té massa pes la preferència d'”una política unilateral per part del Govern de Catalunya”. Només un 9,1% dels enquestats opta per aquesta opció, situant-se en segon lloc també entre els votants de la CUP (41,2%) i també, molt més lluny de la primera, entre els electors de JxCat (22%) i ERC (13,2%).

Majoria en defensa de l’autodeterminació

Sigui com sigui, una clara majoria de catalans segueix defensant que el país té dret a l’autodeterminació. Un 70,8% dels enquestats està d’acord o molt d’acord amb la idea conforme Catalunya té el dret de celebrar un referèndum d’autodeterminació, mentre que tan sols un 17,8% hi està en desacord o molt en desacord. Un 7,1% no es mulla i la resta no ho sap o no contesta. Per electorat, la majoria és clara entre els de JxCat (95,3%), ERC (96,9%), comuns (78,3%) i la CUP (98,6%), mentre que la meitat dels del PSC hi estan d’acord (49,7%), un percentatge minoritari entre els de Cs (24,2%) i el PP (25%).

informa:NACIODIGITAL.CAT (26-7-2019)

340 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: