” SEGUR QUE TENIM UNA ESCOLA EN CATALÀ”? : EL FRACÀS DEL MODEL IMMERSIU

“Segur que tenim una escola en català?”: El fracàs del model immersiu.
El sistema immersiu ha estat capaç de garantir un coneixement bàsic del català, però no ha reeixit a fer que travessi la porta de les aules.

La llengua catalana es troba en una situació d’emergència lingüística. Les xifres parlen per si soles: Només el 14% dels alumnes de secundària i el 35% dels de primària de les àrees urbanes de Catalunya parlen català al pati, segons dades de la Plataforma per la Llengua. Més dades sobre la realitat sociolingüística del país; un 60% de les converses entre els alumnes als patis dels instituts públics de Valls són en castellà o el català és la primera llengua només del 15% de la població de l’eix Besòs, mentre que el 53% dels joves de Barcelona domina la llengua pròpia del país.

Gairebé 40 anys després de la implantació del model d’immersió lingüística a les escoles del Principat, s’ha garantit que l’alumnat tingui un coneixement bàsic del català, però no s’ha reeixit a fer que la llengua sigui d’ús comú entre la joventut. Els estudis dibuixen un panorama on els joves es relacionen cada cop més en castellà.

Per tal de revertir aquesta situació de caiguda de l’ús social del català, Plataforma per la Llengua, juntament amb SEPC, USTEC-STES i Intersindical, han creat la campanya ‘No t’excusis!’ que arrenca la setmana que ve. La iniciativa, centrada en el sistema d’ensenyament, busca la implicació d’educadors i famílies per tal d’estendre socialment la llengua.

De moment, des d’aquest dilluns han aparegut un seguit de cartells i pancartes en diferents centres educatius de Barcelona i Catalunya en què s’ofereixen dades com les exposades més amunt i es pregunta: “Segur que tenim una escola en català?”.
I nforma:RACOCATALA.CAT (17-IX-2021)

142 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: