SENSE PERMÍS DE TORRA: SÁNCHEZ DESPLEGA L’EXÈRCIT A CATALUNYA

El president de la Generalitat Quim Torra va demanar la setmana passada que es tanquessin el port de Barcelona i l’aeroport del Prat –rebatejat unilateralment per Pedro Sánchez amb el nom de Josep Tarradellas. La mesura formava part de la petició d’aïllar Catalunya per mirar de contenir el coronavirus. Una petició que ha repetit per carta al president espanyol, que és ara qui té les competències de Sanitat i Interior. Però no n’ha obtingut resposta. La política del govern espanyol continua essent centralista: refusa de tancar territoris, perquè això voldria dir que hauria de tancar Madrid, on les xifres d’infectats continuen disparades. Avui Àustria ha tancat el Tirol perquè és un dels principals focus del coronavirus al país. Ho recomanen totes les autoritats sanitàries, però el govern espanyol es nega a fer-ho de la mateixa manera, perquè seria admetre que la seva política de contenció del virus ha estat errònia.

La resposta de Sánchez és desplegar l’exèrcit per tot l’estat espanyol per donar una sensació de control a la població, tot i que en molts casos no se sap exactament quina funció fa, com ara a Mallorca. Després de les Illes i el País Valencià, el govern espanyol ha ordenat que l’exèrcit es desplegui a Catalunya amb l’excusa de desinfectar l’aeroport Josep Tarradellas i el port de Barcelona. Dues tasques absolutament necessàries, però que no caldria fer-les si aquestes instal·lacions fossin tancades, com va demanar el president de la Generalitat. O en tot cas les podrien fer les institucions catalanes amb mitjans propis. Desplegar l’exèrcit espanyol és una operació de propaganda de Sánchez per tapar les mancances sanitàries en la lluita contra el coronavirus.

La intervenció de l’exèrcit, dins l’operació Balmis, ordenada pel cap de l’estat major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villaroya, s’ha fet sense consultar la Generalitat ni informar-ne el Departament d’Interior, que se n’ha assabentat per la premsa. Villaroya va ser nomenat per Pedro Sánchez el mes de gener. El president del govern espanyol parla de la necessitat d’enfortir la col·laboració amb les administracions autonòmiques, però amb la Generalitat només hi ha imposició. Les relacions entre tots dos governs són més tibants aquesta setmana per la centralització del material sanitari, que ha originat mancances de proveïment en alguns hospitals catalans, com ha tornat a denunciar la consellera Alba Vergés. Aquest diumenge es tornarà a fer una reunió virtual de Sánchez amb tots els presidents autonòmics, però Quim Torra encara no hi ha confirmat l’assistència. A la darrera ja no va voler signar el comunicat conjunt de tots els presidents autonòmics en què donava suport a Sánchez. Durant aquesta setmana els dos presidents no han tingut cap contacte i el balanç que fa el govern català de l’actuació de Pedro Sánchez és negatiu.

La militarització de la lluita contra la pandèmia és un instrument que es fa en uns altres països europeus, per reforçar la feina dels equips sanitaris i de les policies. En el cas de França, per exemple, es dediquen a repartir màscares entre la població, perquè també hi escassegen. Però en el context polític que viu actualment Catalunya, desplegar l’exèrcit, menystenint la Generalitat, es pot interpretar com una maniobra més de propaganda del nacionalisme espanyol. Ho demostra l’aplaudiment que ha aixecat entre els partits unionistes.
El govern espanyol també va mirar de desplegar l’exèrcit al País Basc, però, tal com va avançar VilaWeb, el govern basc va impedir-ho. És prou clar que Torra no té a Madrid la influència que té Urkullu, aconseguida gràcies a detalls formals d’acatament, com la signatura del document amb la resta de presidents autonòmics després de la reunió de diumenge passat i, sobretot, a l’existència d’un grup parlamentari al congrés, el del PNB, que fa servir la seva influència per a qüestions com aquesta i no per a salvar l’esquerra espanyola.

Informa:VILAWEB.CAT (20-3-2020)

247 Lectures | ‣ |
Que tothom ho sàpiga: